Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Σχέδιο για «ελληνικό μνημόνιο» δίπλα στο ...μνημόνιο

- το είδα στο emprosdrama.blogspot.com
Μια πρόταση Ελλήνων οικονομολόγων για την επόμενη μέρα της χώρας

Μπορεί να ακούγεται παράταιρο ή κατ άλλους ευφάνταστο.
Όμως, όσοι γνωρίζουν σε βάθος το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, υποστηρίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από τον κυκεώνα στον οποίο έχει περιέλθει είναι να σχεδιάσει και να εφαρμόσει - μόνη της - ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα έρθει να ...λειτουργήσει δίπλα και παράλληλα σε αυτό που της έχει επιβάλλει η τρόικα των ελεγκτών.

Η σκέψη αυτή κυοφορείται τελευταία σε έναν στενό κύκλο οικονομολόγων, οι οποίοι έχουν τη βάση τους σε διάφορα κέντρα αποφάσεων και σύντομα αναμένεται ότι θα πάρει σάρκα κι οστά, υπό την έννοια ότι θα μπει στο δημόσιο διάλογο.

Η φιλοσοφία της είναι απλή: Πέρα από τα στεγνά δημοσιονομικά μέτρα... 
που προτείνει το «κανονικό» Μνημόνιο, θα πρέπει να υπάρξουν και ορισμένα άλλα, τα οποία θα εξασφαλίζουν την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτά δεν μπορεί παρά να είναι αναπτυξιακά.

Οι εν λόγω οικονομολόγοι προτείνουν στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας το πακέτο μέτρων που θα αποφασίσει γι αυτόν τον σκοπό, ένα είδος «μανιφέστου για τη διάσωση της χώρας».

Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται υπερβολικός, στην πραγματικότητα, όμως, αντανακλά την πραγματικότητα στο απόλυτο. 

Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όλες οι «δυνάμεις» της χώρας και να αποτελέσει το πραγματικά μεγάλο στοίχημα της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Το Μαξίμου πάντως φέρεται κατ΄ αρχήν θετικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: