Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Στίγκλιτζ: το ευρώ απειλείται με εξαφάνιση

Το ευρώ κινδυνεύει ακόμη κι αν αποτραπεί ντόμινο σε Ισπανία και Ιταλία. Τα προγράμματα λιτότητας θα επιβραδύνουν την έξοδο από την κρίση και θα αδυνατίσουν περαιτέρω την ευρωζώνη.
Το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «αν και απαραίτητο» (...), δεν είναι παρά ένα πρόσκαιρο παυσίπονο για τις πληγείσες, μικρές χώρες» δηλώνει ο νομπελίστας Οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ σε συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν» υποστηρίζοντας ότι «η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς δένει τα χέρια των πολιτικών».

Ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, αναφερόμενος στο Ταμείο Στήριξης για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αναφέρει πως ακόμη και αν η λειτουργία του παραταθεί και μετά το 2013, δεν θα μπορέσει να απομακρύνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και ο οποίος εξακολουθεί να «ελλοχεύει».

«Η αβεβαιότητα παραμένει ίδια όπως εδώ και έξι μήνες. Γνωρίζαμε τότε πως η Ιρλανδία θα ερχόταν αντιμέτωπη με μια βίαιη κρίση. Γνωρίζαμε ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωζώνης έπρεπε να υλοποιηθούν» αναφέρει ο Στίγκλιτζ και προσθέτει: «Ακόμη κι αν η Ισπανία ευτυχήσει να αντιμετωπίσει την κρίση με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και μικρό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της» και ακόμη και αν η «εξαιρετικά χρεωμένη Ιταλία περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της», η κατάσταση «θα παραμείνει ασταθής».

Κατά την γνώμη του Τζόζεφ Στίγκλιτζ,...
«εάν η Ευρώπη αδυνατίσει περαιτέρω, η μέγγενη θα σφίξει. Και η ανησυχία θα μεγαλώσει» σχετικά με την ικανότητα των πληγεισών χωρών να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον, εκτιμά ο Στίγκλιτς, «ο δρόμος της λιτότητας που επελέγη από την Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών, θα επιβραδύνει την έξοδο από την κρίση, θα αδυνατίσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, η οποία επέτρεψε τις χρηματιστηριακές φούσκες, δένει τα χέρια των πολιτικών» και προειδοποιεί: «το ευρώ, λόγω έλλειψης ορθών πολιτικών και ισορροπημένων θεσμών (...), μπορεί να εξαφανιστεί».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: