Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών της ευρωζώνης

Το χάσμα σε ό,τι αφορά την οικονομική απόδοση των 17 πλέον χωρών-μελών της Ευρωζώνης διευρύνεται, επισημαίνει σε σχετική έρευνα της η Κομισιόν.

Όπως σημειώνει, ενώ η κατάσταση στη Γερμανία εξακολουθεί να βελτιώνεται, η εικόνα είναι αρνητική στις βαριά χρεωμένες χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Πάντως η εικόνα για την οικονομική κατάσταση στο σύνολο της ευρωζώνης εμφάνιζε βελτίωση κατά το τέλος του 2010 παρά την απειλή που συνιστά για την περιοχή η χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνεται στην έρευνα της Κομισιόν, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης δείχνει ότι ο δείκτης για την εικόνα της οικονομικής κατάστασης ανήλθε σε 106.2 τον Δεκέμβριο μήνα από 105.2 που ήταν τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τον Δεκέμβριο θα κυμαινόταν στο 105.5.

Αυτό υπογραμμίζει ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος, «η βελτιούμενη παγκόσμια εικόνα της οικονομίας αντισταθμίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια», δήλωσε ο Μπεν Μέι, ευρωπαίος οικονομολόγος της ομάδας έρευνας Capital Economics.

Ωστόσο η έρευνα επισημαίνει το διευρυνόμενο χάσμα στην οικονομική απόδοση μεταξύ των 17 χωρών-μελών. Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, εξακολουθεί να βελτιώνεται, η εικόνα είναι αρνητική στις βαριά χρεωμένες χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ισπανία και η Ελλάδα, δύο χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος.

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν ήδη προσφύγει σε πακέτο δανεισμού από ΕΕ και ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που προέκυψε τον περασμένο χρόνο.

Η ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί αυτή τη χρονιά και στην Πορτογαλία ακόμα και στην Ισπανία.

Η οικονομική αυτή αβεβαιότητα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα σπεύσει να αυξήσει το επιτόκιό της από το σημερινό 1%, σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε 17 αυτό τον μήνα με την είσοδο της Εσθονίας την Πρωτοχρονιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: