Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Οι εκπτώσεις ήρθαν… για να μείνουν

Η έννοια των «εκπτώσεων», είναι από εκείνες που έχουν αδικηθεί σφόδρα, λόγω του πλούτου νοημάτων της ελληνικής γλώσσας. Δεν κάνεις εκπτώσεις στις αξίες και τις αρχές σου. Δεν κάνεις εκπτώσεις στις σχέσεις σου. Δεν κάνεις εκπτώσεις στις απαιτήσεις σου από τη ζωή.

Ζητάς όμως από τους εμπόρους να κάνουν εκπτώσεις στα προϊόντα τους. Και εκείνοι… ανταποκρίνονται. Από σήμερα λοιπόν που ξεκινούν οι εκπτώσεις στην αγορά, καταναλωτές αλλά και επιχειρηματίες προσδοκούν να ανακτήσουν τη χαμένη φλόγα στη σχέση της.

Η κρίση που διέρχεται η χώρα, έπληξε την οικονομία, και ιδιαίτερα της μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων συρρικνώθηκε, και αντίστοιχα καθοδική πορεία ακολούθησε η διάθεσή τους να κάνουν βόλτες στα μαγαζιά και να μπαίνουν μέσα για να ψωνίσουν, αντί να περιορίζονται στο ανέξοδο «οφθαλμόλουτρο».

Η Κυβέρνηση φυσικά φέρει την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Εδώ και 15 μήνες διακυβέρνησης του τόπου από το ΠΑΣΟΚ, με δυο υπουργούς (Κατσέλη, Χρυσοχοϊδη) να περνούν από τον χώρο της Ανάπτυξης, ο αναπτυξιακός νόμος παραμένει «καλά κρυμμένο μυστικό».

Η δε έμπνευση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε συνεργασία με την τρόικα, να περικόψουν μισθούς και επιδόματα χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, είχε ως αποτέλεσμα να «στεγνώσει» η αγορά την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Χωρίς δώρο μισθού, δεν είχε… δώρα από τα καταστήματα.

Οι εκπτώσεις που ξεκινούν και επισήμως σήμερα πάντως, φαίνεται να χαρακτηρίζονται από μια εγγενή ιδιαιτερότητα: Ήρθαν… για να μείνουν. Μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της η αγορά. Και να περιοριστεί η μιζέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: