Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Με υποβάθμιση απειλεί την Κύπρο η Fitch λόγω... σχέσεων με την Ελλάδα

Με ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου «απειλεί» ο οίκος αξιολόγησης Fitch καθώς έθεσε τη χώρα υπό αρνητικές προοπτικές εξαιτίας της οικονομικής συσχέτισης της με την Ελλάδα. 


Η αναθεώρηση της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Κύπρου από (AA-) κατά μια βαθμίδα αναφέρει η Fitch. 
 
"Η αναθεώρηση θα εστιάσει στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα η Κύπρος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τίθενται από τα κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και από τους κινδύνους που "κληρονομούνται" λόγω των οικονομικών, των χρηματοοικονομικών και των τραπεζικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και την υποβάθμιση που δέχθηκε η χώρα στις 14 Ιανουαρίου" τονίζει.

Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από την Fitch

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων πεντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε o οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ως συνέχεια της υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή.

Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Αγροτική.

Ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών σε «BB+», από «BBB-» και τη βραχυπρόθεσμη σε «B», από «F3» πριν.

Οι προοπτικές τους παραμένουν αρνητικές (negative outlook), ενώ οι αξιολογήσεις αφαιρέθηκαν από τη λίστα παρακολούθησης (ratings watch negative).

Δεν υπάρχουν σχόλια: