Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Από το Twitter ζητούν οι ΗΠΑ στοιχεία για το Wikileaks

O Τζούλιαν Ασαντ έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος (Φωτογραφία: Reuters)

Ακόμα και στο Twitter αναζητά η αμερικανική Δικαιοσύνη στοιχεία για την υπόθεση του Wikileaks. Μια νέα Ισλανδή βουλευτής έχει μπει μεταξύ άλλων στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επειδή από το δικό της λογαριασμό στο Twitter δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τον Τζούλιαν Ασαντζ.

«Δεν βλέπουν ότι είμαι βουλευτής» αναρωτιέται η ίδια η Μπιργκίτα Γιονσντότιρ, η οποία ζήτησε ήδη τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ισλανδίας. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκανα τίποτα κακό, δεν έχω καμία πρόθεση να παραδώσω τις πληροφορίες μου εκουσίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης» έγραψε η ίδια στο Twitter.

Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, στο στόχαστρο έχει μπει η υπόθεση με το βίντεο, όπου παρουσιάζεται ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών στη Βαγδάτη. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο συνεργάτες του Reuters.

To βίντεο με τις σκηνές...
φέρεται να έδωσε στo Wikileaks ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, μέλος των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων, ο οποίος συνελήφθη και πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η επαφή του Μάνινγκ με τo Wikileaks έγινε το Νοέμβριο του 2009, ενώ η επεξεργασία του υλικού έγινε στην Ισλανδία.

Συγκεκριμένα, αμερικανικό δικαστήριο παρέδωσε στις 14 Δεκεμβρίου κλήτευση στο Twitter να παραδώσει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά τους λογαριασμούς του Wikileaks και ορισμένων υποστηρικτών του στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στο Twitter να δώσει πληροφορίες για τους λογαριασμούς του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος είναι ύποπτος για τη διαρροή των εγγράφων.

Κατά το Associated Press, στο Twitter έχουν αποσταλεί επίσημα αιτήματα για να δώσει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, όπως ιδιωτικά μηνύματα, διευθύνσεις, αρχεία πρόσβασης του Άσαντζ και συνεργατών του αλλά και λεπτομέρειες των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών.

Η κλήτευση αφορά επίσης τους λογαριασμούς των υποστηρικτών του Wikileaks Τζέικομπ Απελμπάουμ, Ροπ Γκονγκρίιπ και Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ, η οποία ήταν παλιά εθελόντρια του WikiLeaks και είναι τώρα μέλος του κοινοβουλίου της Ισλανδίας. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ασάντζ υπογράμμισε ότι πρόκειται για άτομα που ήταν απλώς ακτιβιστές υπέρ του Wikileaks και όχι συνεργάτες.

Παρόμοια αιτήματα φαίνεται ότι στάλθηκαν και στη Google και στο Facebook, τα οποία δεν έχουν σχολιάσει. 

Τον περασμένο Ιούνιο το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας ενέκρινε ομόφωνα πρωτοβουλία (Icelandic Modern Media Innitiative) για την προστασία της ερευνητικής δραστηριότητας και των δημοσιογραφικών πηγών, παίρνοντας τους καλύτερους νόμους από όλο τον κόσμο για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η πρωτοβουλία, αν υπολογιστεί και το διάστημα για την τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, θα τεθεί σε ισχύ προς το τέλος του 2011.

Η ευνοϊκή νομοθεσία της Ισλανδίας είχε οδηγήσει τον ιδρυτή του Wikileaks να κάνει τη χώρα βάση του, αφού ζoύσε εκεί μεγάλα διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: