Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Έρχεται Αθήνα η X. Κλίντον τον Φεβρουάριο

Οικονομία, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ισραήλ, Σκόπια, τρομοκρατία, στην ατζέντα των επαφών της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ

Του Αθανασιου Eλλις

Η συμβολική και ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, και η ενθάρρυνση της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, και της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές της Χίλαρι Κλίντον με την ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψη που επιθυμεί να πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, ανταποκρινόμενη και στην παρότρυνση του νέου Αμερικανού πρέσβη, Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος υπήρξε την προηγούμενη διετία στενός συνεργάτης της. 

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης, που δεν έχει ακόμη κλείσει, προβλέπει την άφιξή της στην Αθήνα στις 6 ή 8 Φεβρουαρίου, μετά την...
ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ στις 7 του μηνός θα μεταβεί στην Αγκυρα. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2009 για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ και να συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα υπέστη κάταγμα στο χέρι που δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά πέντε χρόνια. Τον Νοέμβριο του 1999, η Μάντλιν Ολμπράιτ συνόδευσε τον πρόεδρο Κλίντον στην περιπετειώδη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και βίωσε, μαζί με την τότε Πρώτη Κυρία, την πικρή εμπειρία των έντονων αντιαμερικανικών διαδηλώσεων και τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε «πεδίο μάχης».

Τον Αύγουστο του 2004, ο Κόλιν Πάουελ είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η επίσκεψη ακυρώθηκε και πάλι λόγω λαϊκών αντιδράσεων που περιελάμβαναν την ανάρτηση πανό με αντιαμερικανικά συνθήματα στην Ακρόπολη. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν νωπές οι μνήμες από πολέμους που είχαν διεξαγάγει οι ΗΠΑ, το ’99 στο Κόσοβο και το 2003 στο Ιράκ. 

Αντίθετα, σε πιο ήρεμο κλίμα έφθασε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2006 η Κοντολίζα Ράις. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» κατά τη συνάντησή της με τον κ. Παπανδρέου, τον περασμένο Μάρτιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Κλίντον είχε εξάρει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, κυρίως στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τώρα, από την προσωπική χημεία των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν και τις μεταξύ τους εντατικές διαβουλεύσεις οι ΗΠΑ διαβλέπουν προοπτική επίλυσης χρόνιων διαφορών. Ταυτόχρονα, παρά τις δυσκολίες, εκτιμούν ότι σημειώνεται πρόοδος και στο Κυπριακό, καθώς ο γ.γ. των Ην. Εθνών συγκαλεί και δεύτερη τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ερογλου στις 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη

Πολύ θετικά αποτιμά η Ουάσιγκτον και τη νέα στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που περιλαμβάνει και προοπτική ενεργειακής συνεργασίας μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι επαφές του ελληνικού με το εβραϊκό λόμπι.

Στην ατζέντα των συνομιλιών της κ. Κλίντον θα βρεθεί και η αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά και η κοινή ανησυχία για τη διείσδυση ξένων τρομoκρατικών στοιχείων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τεράστιου κύματος λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο. 

Θα θιγεί επίσης το θέμα των Σκοπίων, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο με τη συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο κ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, στις 9 Φεβρουαρίου, στη Ν. Υόρκη

Τέλος, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο, για να συμπέσει, όπως πέρυσι, με τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

____________________________
Νέος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, επελέγη για τη θέση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Ο κ.Ρίκερ αναμένεται να αντικαταστήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Τόμας Κάντριμαν και θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο θεμάτων για την Ευρώπη και την Ευρασία.

Ο Φ. Ρίκερ ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ τον Σεπτέμβριο του 2008.

____________________________

Σκόπια: Η Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα για Τουρκία, Ισραήλ και Σκόπια

Σκόπια.

Ενώ ο Μάθιου Νίμιτς θα ετοιμάζει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Νέα Υόρκη, η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες.

Είτε είναι σύμπτωση είτε όχι, η επίσκεψη της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα, γίνεται δύο ημέρες πριν τη συνάντηση Γιολέφκσκι-Βασιλάκη στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, παρότι, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τεταμένες σχέσεις, και η πρώτη έχει διευρύνει στις σχέσεις της με το Ισραήλ, επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ελλάδα για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά η Αθήνα επιμένει στη λύση του ζητήματος της ονομασίας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» σήμερα.

Εκτός από την Ελλάδα, η Κλίντον, θα επισκεφθεί και την Τουρκία. Παρά την αναγγελθείσα μίνι περιοδεία της στα Βαλκάνια για να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα της περιοχής, δεν αποκλείεται και μια πιθανή επίσκεψη της στην πΓΔΜ.

«Πιστεύω ότι ο διάλογος βοηθάει στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση των δύο πλευρών και θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Στον συμβιβασμό δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πιστεύω ότι η ημέρα της λύσης δεν είναι μακριά, και τότε θα απαλειφθεί το μοναδικό εμπόδιο, ώστε οι συμπολίτες μου να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης της χώρας μας, στην Ευρωπαϊκή και στην Ευρωατλαντική οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: