Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ρωσοτουρκικό deal για διυλιστήριο - Ωχ !

- από το www.foreignpress-gr.com




Η Ρωσία και η Τουρκία θα κατασκευάσουν ένα διυλιστήριο στο Τσεϊχάν, όπου καταλήγει ο τουρκικός πετρελαιαγωγός που ξεκινάει από τη Σαμσούντα, για να μπορούν να πωλούν από κοινού πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε  ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο

Στις αρχές Αυγούστου, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμσούντα-Τσεϊχάν στην Τουρκία.

Στις 19 Οκτωβρίου υπογράφηκε ένα άλλο πρωτόκολλο για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες συμμετοχής ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στον πετρελαιαγωγό.

"Μελετήσαμε προσεκτικά τα μακροπρόθεσμα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή και συμπεράναμε ότι ο πετρελαιαγωγός Σαμσούντα-Τσεϊχάν μπορεί να είναι ένα ελκυστικό και εναλλακτικό δρομολόγιο για τη μεταφορά του πετρελαίου", δήλωσε ο Σμάτκο.


Σχόλιο από typhoon: Η Σαμσούντα είναι στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, το Τσεϊχάν είναι στα παράλια της Μεσογείου (απέναντι από την Κύπρο) και Ρωσία - Τουρκία - Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν διάγουν πλέον "βίον ανθόσπαρτο" (βλ. www.tovima.gr).
Ενδεικτικά μεταφέρω τις ακόλουθες παραγράφους:
"Ολοι γνωρίζουν ότι πίσω από το διπλωματικό άνοιγμα Τουρκίας - Αρμενίας βρίσκεται η αγωνία για την ασφάλεια των λεγομένων «διαδρόμων της ενέργειας», των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου Ναμπούκο, Βlue Stream και ΒCΤ (Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν). "
και
"Επιπλέον τα κλειστά σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία φυλάσσονται από ρώσους και ιρανούς στρατιώτες, ενώ η Ρωσία διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. ".


Τι άλλο να πει κανείς? Ο πολυσυζητημένος αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον ενδιαφέρον δευτερεύουσας εφεδρείας και μόνο για τους Ρώσους (στην απίθανη και μόνο περίπτωση που θα τύχει να τα χαλάσουν με τους Τούρκους).
Η εκτίμησή μου για το έργο? Γράψε άκυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: