Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κλωντ Λεβί - Στρως: Έφυγε ένας μεγάλος του 20ου αιώνα

- από το www.foreignpress-gr.com 

Ένας από τους σημαντικότερους διανοουμένους του 20ου αιώνα, ο διάσημος γάλλος ανθρωπολόγος και ερευνητής Κλωντ Λεβί - Στρως, ο επιστήμονας που με το έργο του επηρέασε γενιές ερευνητών,  απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών .

Το έτος 1955 δημοσιεύτηκε το κλασσικό έργο του Λεβί-Στράους "Θλιμμένοι Τροπικοί" (Tristes Tropiques ). Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του και συγκαταλέγεται, στα σημαντικότερα βιβλία του περασμένου αιώνα. Βιβλίο του που επίσης επηρέασε την επιστήμη του Ανθρώπου στον αιώνα που πέρασε ήταν "Το Πρωτόγονο Μυαλό" (La Pensée Sauvage).
Δίδαξε στο "Κολέγιο της Γαλλίας", ένα από τα πιο φημισμένα γαλλικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από το 1959 μέχρι και το 1982. Στη Γαλλική Ακαδημία εξελέγη ισόβιο μέλος το έτος 1973. 
Έζησε στα τέλη της μακράς ζωής του σε ένα διακριτικό διαμέρισμα στο Παρίσι. Εγραψε τότε, το έργο "Από Κοντά και από Μακρυά".

"Δεν αγαπώ τον κόσμο μέσα στον οποίο τελευτώ... το ανθρώπινο είδος - λόγω του πλήθους του - ζει μία κατάσταση εσωτερικής δηλητηρίασης ... πολλά είδη εξαφανίζονται απ' αυτές τις τόσο τρομακτικές ερημώσεις", επισήμανε το 2005 ο Λεβί-Στρος σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις, που έδωσε σε προχωρημένη ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: