Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Απαισιοδοξία ΔΝΤ για τη μείωση των ελλειμμάτων στις δυτικές οικονομίες

- το είδα στο totefteri.blogspot.com

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε, ότι παρά την επάνοδο της ανάπτυξης σε ορισμένες δυτικές οικονομίες, τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα πολύ λίγο πρόκειται να μειωθούν μέσα στο 2010, συγκριτικά με το 2009.
"Εξαιρώντας τις κρατικές δαπάνες για να υποστηριχθεί ο πιστωτικός τομέας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε γενικές γραμμές θα τονιστούν μέσα στο 2010 όσον αφορά τα μέλη της ομάδας κρατών G20", προβλέφθηκε από το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για την τριμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ, με θέμα της "την εποπτεία των δημόσιων οικονομικών πολλών κρατών".

Πολύ μεγάλα τα ελλείμματα και τα χρέη

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι πάντοτε όσον αφορά το G20 κι ειδικά τις οκτώ ανεπτυγμένες οικονομίες του - οι υπόλοιπες 12 είναι αναπτυσσόμενες - η μέση αναλογία του δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο σε βάση 12μηνη στο 9,7%, το οποίο μέσα στο 2010 θα υποχωρήσει στο ποσοστό 8,7% .

Όμως, εάν από το έλλειμμα απαλειφθεί η κρατική βοήθεια του πιστωτικού τομέα, τότε τα αντίστοιχα ποσοστά γίνονται 8,2% και 8,4% .
Όσον αφορά τον ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό των ανεπτυγμένων οικονομιών των "20", για φέτος προβλέπεται "ίσως κάτι καλύτερο από το -3,9%", όμως ήδη από του χρόνου υπάρχει επαναφορά στο θετικό πρόσημο, συγκεκριμένα στο +1,3% .
Εκεί όπου τα πράγματα πραγματικά δυσκολεύουν, είναι από την άποψη της αναλογίας του δημόσιου χρέους προς τα ΑΕΠ των οκτώ ανεπτυγμένων οικονομιών των "20" - ΗΠΑ,Ρωσία,Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Γαλλία.
Δηλαδή, η μέση αναλογία εκτινάσσεται πλέον στο +106,7% στη διάρκεια του 2010 κάτι που απαιτεί βέβαια μία "σκληρή" δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ περισσότερο που προβλέπεται για το 2014 ότι η αναλογία θα παγιωθεί στο +118,4% .
Εξαιρείται η γαλλική οικονομία, όπου φέτος μεν η αναλογία διαμορφώνεται στο 78%, ενώ για του χρόνου προβλέπεται μία αναλογία 85,4% αλλά το 2014 μία αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της +96% . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: