Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ξενομανία από το 3.600 π.Χ. ...

- το είδα στο tvxs.gr
Μινωικού τύπου τοιχογραφίες
ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ



Μινωικού τύπου τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην πόλη του Ισραήλ Τελ Καμπρί. Οι τοιχογραφίες είναι παρόμοιες με αυτές του έχουν εντοπιστεί σε Κρήτη και Σαντορίνη και χρονολογούνται γύρω στο 3.600 π.Χ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών ερευνητών του Πανεπιστημίου της Χάιφα, υπό τον δρα Ασαφ Γιασούρ-Λαντάου, επρόκειτο για μια συνειδητή επιλογή των ηγεμόνων Χαναναίων εκείνης της εποχής, οι οποίοι ήθελαν να υιοθετήσουν την Μεσογειακή κουλτούρα της Δύσης και όχι εκείνη της Μεσοποταμίας και της Συρίας, όπως άλλες πόλεις στην περιοχή είχαν κάνει.
«Οι Χαναναίοι ζούσαν στην ανατολική Μεσόγειο και ήθελαν να αισθάνονται Ευρωπαίοι», όπως δήλωσε ο δρ Γιασούρ-Λαντάου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού πανεπιστημίου.

Οι τοιχογραφίες, σε τιρκουάζ-μπλε φόντο, ανακαλύφθηκαν κατά την πρόσφατη ανασκαφική περίοδο και έρχονται να προστεθούν σε άλλες παρόμοιες Αιγαιακού στιλ που έχουν βρεθεί στο Τελ Κάμπρι σε προηγούμενες ανασκαφές.

Η πόλη Τελ Κάμπρι των Χαναναίων, η σημαντικότερη στη Δυτική Γαλιλαία εκείνη την περίοδο, άκμασε κατά την Μέση Εποχή του Χαλκού, μεταξύ 2.000 - 1.550 π.Χ. και το παλάτι των ηγεμόνων της βρισκόταν στο κέντρο του οικισμού. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1986 από τον αποθανόντα καθηγητή Αχαρόν Κεμπίνσκι, σταμάτησαν το 1993 και ξανάρχισαν τα τελευταία χρόνια από τον δρα Γιασούρ-Λαντάου και τον καθηγητή Έρικ Κλάιν του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Η Τελ Κάμπρι αποτελεί μοναδική περίπτωση αφού όταν ερημώθηκε η αρχαία πόλη, δεν χτίστηκε άλλη από πάνω της. Έτσι, είναι η μόνη πόλη των Χαναναίων που μπορεί να ανασκαφεί στο σύνολό της, όπως και το παλάτι της.

Αλλού στη βόρεια Γαλιλαία, όπως έδειξαν ανασκαφές στο Τελ Χαζόρ, τη μεγαλύτερη πόλη των Χαναναίων εκείνης της περιόδου, ήρθαν στο φως πολυάριθμα ευρήματα που παραπέμπουν σε συριακή και μεσοποταμιακή επιρροή. «Αντίθετα, οι κάτοικοι του Τελ Κάμπρι συνειδητά επέλεξαν τη Μεσογειακή εναλλακτική λύση, να σχετιστούν με τις Αιγαιακές κουλτούρες, οι οποίες αναμφίβολα τους φαίνονταν πιο εξωτικές», όπως ανέφερε ο δρ Γιασούρ-Λαντάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: