Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

4 Νοεμβρίου: Ένας χρόνος από τις αμερικανικές εκλογές

- από το tvxs.gr


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την πολλά υποσχόμενη εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Πέραν των υποσχέσεων για αλλαγή που έδωσε στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται πως για πολλούς αρκεί και μόνο το γεγονός ότι δεν είναι ο Τζορτζ Μπους.

Μέσα στο χρόνο που πέρασε ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να κατακτήσει το Νόμπελ Ειρήνης, προανήγγειλε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο αλλά έδωσε εντολή και για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Επίσης, το πακέτο ανάκαμψης των 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο καθώς και η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας όσον αφορά τα παιδιά συγκαταλέγονται στα θετικά της μέχρι τώρα πορείας του.

Ερωτηματικά προκαλεί από την άλλη μεριά, η πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει όσον αφορά το Αφγανιστάν και τη μέση Ανατολή, αλλά και το αν τελικά θα καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. 







O ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής Χάουαρντ Ζιν για τον Ομπάμα  





Ο Νόαμ Τσόμσκι για τον Ομπάμα

Ο καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Νόαμ Τσόμσκι υποστηρίζει ότι οι ελπίδες για τερματισμό τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την πλήρη απόρριψη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του Τζωρτζ Μπους είναι αφελείς και ότι μοναχά ένα ισχυρό ριζοσπαστικό κίνημα μπορεί να επιφέρει τέτοιες αλλαγές.

Ο κορυφαίος διανοούμενος της Β. Αμερικής προειδοποιεί να μην τρέφονται ελπίδες για σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας, επειδή ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την εξουσία, η Κοντολίζα Ράις προέβλεψε ότι θα συνέχιζε τις πολιτικές που ξεκίνησε κατά τη δεύτερή του θητεία ο Μπους, και αυτό είναι πάνω-κάτω αυτό που συνέβη, εκτός από ένα διαφορετικό ρητορικό ύφος», λέει ο Νόαμ Τσόμσκι. «Είναι όμως σοφό να παρατηρήσει κανείς τις πράξεις κι όχι τη ρητορική. Οι πράξεις κοινώς λένε μια διαφορετική ιστορία».

«Βασικά δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στις βασικές παραδοσιακές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες αν ελέγχουμε τις πηγές ενέργειας της Μέσης Ανατολής, τότε ελέγχουμε τον κόσμο». Ο Τσόμσκι λέει ότι η κύρια γραμμή που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά την περίοδο της παγκόσμιας κυριαρχίας τους είναι «οι αρχές της Μαφίας».

«Ο Νονός δεν ανέχεται την «επιτυχημένη ανυπακοή». Είναι πολύ επικίνδυνη. Έτσι, πρέπει να εντυπωθεί στους άλλους ότι η ανυπακοή δεν είναι επιλογή», εξηγεί.

Ο Τσόμσκι τονίζει ότι, παρά όλα τα εμπόδια, η λαϊκή πίεση μπορεί και κάνει τη διαφορά προς το καλύτερο, και καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν τον ακτιβισμό και τη διάδοση της γνώσης. «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε πεσιμιστές, αρκεί μοναχά να είμαστε ρεαλιστές» λέει ο Τσόμσκι και σημειώνει ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και την Αγγλία συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο το τι συμβαίνει και τα εγκλήματα που διαπράττονται. «Η κοινή γνώμη αλλάζει σημαντικά».

Πηγές: Consortiumnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: