Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

71η η Ελλάδα στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας. Πηγή διαφθοράς και το τραπεζικό απόρρητο.

- το είδα στο tvxs.gr

Στην 71η από την 57η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αναφορικά με τις επιδόσεις της στη διαφάνεια, «κύλησε» η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης, Διεθνής Διαφάνεια, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει το τραπεζικό απόρρητο ως παράγοντα που ενθαρρύνει τη διαπλοκή ανά τον κόσμο. «Πρωταθλητές» στη διαφθορά, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τις μεταβιβάσεις «βρώμικου» χρήματος συνιστά βασική αιτία αδιαφάνειας. «Το διεφθαρμένο χρήμα δεν πρέπει να βρίσκει ζώνες καταφύγιου. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τις δικαιολογίες», αναφέρει η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Ιγκιέτ Λαμπέλ, η οποία τονίζει ότι «το τραπεζικό απόρρητο επιβαρύνει τις προσπάθειες που έχουν στόχο να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ανακτηθούν κλεμμένες περιουσίες». Η πρόεδρος της οργάνωσης, χωρίς να τις κατονομάζει, «δείχνει» βιομηχανικές χώρες που δεν παρουσιάζουν οι ίδιες υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Οι εμπόλεμες ζώνες εξακολουθούν να έχουν τα «πρωτεία» της παγκόσμιας διαφθοράς, με το Αφγανιστάν και τη Σομαλία να ξεχωρίζουν. Στον αντίποδα, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Σιγκαπούρη αποτελούν τις τρεις «λιγότερο διεφθαρμένες» χώρες, όπως προκύπτει από την έκθεση της οργάνωσης.

Η ετήσια έκθεση χρησιμοποιεί ένα δείκτη αντίληψης της διαφθοράς για να κατατάξει 180 χώρες, με βάση 13 δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από 10 ανεξάρτητους οργανισμούς. Η βαθμολογία κυμαίνεται σε κλίμακα από το 0 (υψηλά επίπεδα διαφθοράς) έως το 10 (χαμηλά επίπεδα).

Η Νέα Ζηλανδία έχει 9,4 βαθμούς, η Δανία 9,3 και η Σιγκαπούρη 9,2. Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου, το Αφγανιστάν έχει 1,3 βαθμό και η Σομαλία 1,1. Η Ελλάδα έχει 3,8 βαθμούς, όσους και η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Ρουμανία. Το 2008 είχε 4,7.

2 σχόλια:

MOLEMOU είπε...

NA DEIS POU TON EPOMENO XRONO 8A EIMASTE MESA STHN 3ADA...OXI PEZOUME...

typhoon είπε...

Εγώ το εύχομαι ολόψυχα...