Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Almounia… Go Home!!!

- από το koukios.wordpress.com
 
Αλμούνια Go Home!!!

Και μετά την συζήτηση στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Αλμούνια μας κούνησε το δάχτυλο, μάλλον με αυστηρότητα. Αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πούμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με το πως οι Βρυξέλλες βλέπουν την εξέλιξη των δημοσιονομικών της χώρας και την πιθανή επίλυση!!!

Το πρόβλημα ασυνεννοησίας της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες έγκειται στα εξής :

α. Η δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτούν οι Βρυξέλλες είναι “λογιστική” αρχή. Απαιτούν μια εξίσωση χρέους/ελλείμματος – με έσοδα χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει οι ίδιες τον τρόπο επίτευξης. Η λογιστική αρχή απαιτεί μια αύξηση εσόδων (μέσω της φορολόγησης) και μείωση δαπανών (με μηδενικές αυξήσεις, μείωση παροχών κλπ).

β. Κανείς στην Commission δεν λέει το ακριβές πρόβλημα της δημοσιονομικής μας κατάστασης στην Ελλάδα. Ότι το έλλειμμα δεν προήλθε ούτε από τους μισθούς, ούτε από τις συντάξεις. Ότι το έλλειμμα έχει προέλθει από την “φαύλη” διαχείριση δεκαετιών, με υπερτιμολογημένες δημόσιες προμήθειες, με “μαύρο” χρήμα που μας οδήγησε σε ασφυκτικά αδιέξοδα, με ιδιωτικοποιήσεις που έφεραν μηδενικά έσοδα και δεν “ισοφάρισαν” ελλείμματα και τέλος με ένα φαύλο κύκλο χαριστικών ρυθμίσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες.

γ. Η απάντηση της κυβέρνησης νομίζω ότι δεν κινείται σε αυτή την λογική. Αντίθετα βλέπει την εξίσωση χρέους και εσόδων με παράλληλη τόνωση της αγοράς, με αύξηση του ΑΕΠ μέσα από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που πραγματικά θα δημιουργήσει πλούτο και απασχόληση και όχι νέες “μαύρες τρύπες” θαλασσοδανείων και “επενδύσεων’ του κρατικού κορβανά μόνο.

Σε αυτά τα 3 νομίζω θέλει απάντηση ο Αλμούνια. Δηλαδή : να υπάρξει μια μαθηματική απόδειξη μείωσης του χρέους σε σχέση με ένα αυξημένο ΑΕΠ, που όμως θα στηρίζεται επάνω στην αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας και όχι στο τύπωμα πληθωριστικού χρήματος!!!

Τώρα για να εξηγούμαστε απλά και σύντομα : Αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα έρθει με την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των πολλών και αύξησης της κερδοφορίας των “κομπραδόρων” του ‘80 που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η αύξηση της παραγωγικότητας όπως λέει και ο Πρωθυπουργός θα έρθει μέσα από νέες επενδύσεις, από μια ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ επιχειρηματιών που δεν θα θέλει να ληστέψει τον πλούτο της χώρας, που θα θέλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη στο πλαίσιο του νόμιμου επιχειρηματικού κέρδους… Και όπου δεν υπάρχει αυτή η μαγιά επιχειρηματιών, τότε να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως την σχεδιάζει η κυβέρνηση τώρα!

Η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί ένα εξελιγμένο σύστημα δημόσιων προμηθειών, καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα ζει τις πολυεθνικές φαρμάκου εναντίον της δημόοσιας υγείας και των δημόσιων οικονομικών, που θα σταματήσει το μιζάρισμα των γιατρών στο δημόσιο σύστημα, που θα εκτελεί έργα στο πλαίσιο μιας χρηστής διοίκησης και που θα επιβάλλει μια ουδέτερη και αποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά απλώς αυτοκτονήσαμε !!! Και ο πολίτης πια πρέπει να συμμετάσχει… όχι μέσω των φόρων του, αλλά και με τις καταγγελίες του, την ενεργή παρουσία του στα δημόσια πράγματα. Τώρα χρειαζόμαστε όλοι την πολιτική!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: