Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αλί Ταλάτ: "Ήταν λάθος η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Βόρειας Κύπρου"

- το είδα στο radar-gr.blogspot.com

Λάθος χαρακτηρίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» το 1983.
Ο κ. Ταλάτ, σε βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Τουρκία και βασίζεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ερντάλ Γκιουβέν, περιγράφει τις διεργασίες στο κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΤΚ), μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων για κήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.
«Οι συζητήσεις ήταν έντονες. Το ΡΤΚ εξέδιδε απανωτές ανακοινώσεις και έλεγε ότι το ξεχωριστό κράτος συνιστά διχοτόμηση. Τα μεσάνυχτα της 14ης Νοεμβρίου 1983, κλήθηκε σε συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή του ΡΤΚ. Πριν από τη συνεδρίαση, ο Ντενκτάς είχε πει: Αύριο θα ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Θα κλείσει όποιο κόμμα αντιταχθεί στην ίδρυση του κράτους. Συζητούσαμε μέχρι τις πέντε το πρωί. Εγινε τελικά η ψηφοφορία και προέκυψε απόφαση έγκρισης της ανεξαρτησίας με μία ψήφο, με 14 ψήφους, έναντι 13. Εγώ φυσικά είχα ψηφίσει “όχι”, στις συνθήκες εκείνες. Είχα αγωνιστεί μάλιστα γι’ αυτό, για να μη βγει το “ναι”. Εκείνο το βράδυ, όταν επέστρεψα σπίτι, έκλαψα για πρώτη φορά στη ζωή μου, λέγοντας πώς το ΡΤΚ μπορεί και είναι έτσι... Αυτό που με είχε ενοχλήσει περισσότερο, ήταν η αντίφαση. Έπρεπε να πούμε “όχι” και να πληρώσουμε μετά το όποιο αντίτιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Προσθέτει επίσης ότι «δεν υπήρχε πιο λανθασμένη απόφαση από την ίδρυση της ΤΔΒΚ. Ηταν δεδομένο ότι στην διεθνή συγκυρία της εποχής, αυτό θα στρεφόταν εναντίον μας. Διότι υπήρχε το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος. Η τουρκική πλευρά, κινούμενη με εθνικιστική έξαρση, είχε λάβει απόφαση με την οποία έκανε ζημιά στον εαυτό της. Αφενός περιήλθε σε δύσκολη θέση ο τουρκοκυπριακός λαός και αφετέρου η Τουρκία αντιμετώπισε πολύ βαριές πιέσεις διεθνώς. Ηταν μία αλόγιστη κίνηση».
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: