Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Βγήκαν τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε Σαμαρά και Μπακογιάννη



Σε ολομέτωπη σύγκρουση οδηγούνται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη ΝΔ. Τα «μαχαίρια» αυτή τη φορά βγήκαν για τα αίτια της εκλογικής ήττας, τους μηχανισμούς, αλλά και για το θέμα των Σκοπίων. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «καπεταναίους της ήττας», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε λέγοντας, ότι εκείνη δεν κρύφτηκε ποτέ και ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στη βασική του αντίπαλο για την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι «ανάμεσα στους "καπεταναίους της ήττας" που καιρό πριν τις εκλογές υποστήριζαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για λόγους που όλοι γνωρίζουν, δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι κακό να κάνει κανείς μιαν εσφαλμένη εκτίμηση. Κακό είναι να προσπαθείς να το κρύψεις εκ των υστέρων και να ζητάς από πάνω και τα "ρέστα"». Απαντώντας από την Καβάλα η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «σε όσους μιλούν για δήθεν "στρατηγούς" της ήττας, την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την γνωρίζετε. Εγώ ποτέ δεν έχω εισηγηθεί εκλογές, αλλά όταν αποφασίστηκαν οι εκλογές, δεν κρύφτηκα».

Για «σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο -όπως είπε- την πολέμα έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα ίδια συστήματα ΠΑΣΟΚ σήμερα δίνουν τα "ρέστα" τους για να μην εκλεγώ εγώ αρχηγός της ΝΔ. Και δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει αυτό κανείς. Μια "βόλτα" στις εφημερίδες της Κυριακής να κάνει, θα δει ποιος και ποιον υποστηρίζουν». Το ίδιο όμως υποστήριξε στην δική του ομιλία και ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, όποιος διαφωνεί μαζί του. Ας μην μιλάνε λοιπόν κάποιοι για σύστημα ΠΑΣΟΚ, διότι όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. Ως εδώ αυτές οι αθλιότητες από τα "παπαγαλάκια" των μηχανισμών».

Οξύτατη ήταν και η προσωπική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «από παλιά διαφώνησα για το θέμα των Σκοπίων. Γι’ αυτό και σήμερα νιώθω δικαιωμένος από το βέτο που έβαλε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Και ένιωσα διπλά δικαιωμένος, για μια ιστορία που μου στοίχισε 11 χρόνια στην πολιτική έρημο του τόπου». Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε δικαιωμένη, λέγοντας ότι «είμαι περήφανη για την πολιτική που με τον Κώστα Καραμανλή κάναμε στο θέμα το Μακεδονικό, στο θέμα των Σκοπίων». Μέσα σε αυτό το κλίμα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ και σε δείγμα 2.500 πολιτών καταγράφει στον α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών προβάδισμα 9 μονάδων του Αντώνη Σαμαρά με 45% έναντι 36% της Ντόρας Μπακογιάννη μεταξύ των ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα και 5 μονάδων υπέρ του Αντώνη Σαμαρά με 45% έναντι 40% της Ντόρας Μπακογιάννη μεταξυ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της Focus για την ιστοσελίδα newstime.gr σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων της ΝΔ δίνει στον α΄ γύρο προβάδισμα 4,8 μονάδων στην Ντόρα Μπακογιάννη με 41,5% έναντι 36,7% του Αντώνη Σαμαρά και στον β΄ γύρο προβάδισμα 1,6 μονάδας στην Ντόρα Μπακογιάννη με 44,5% έναντι 42,9% του Αντώνη Σαμαρά. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από την πλευρά του με δήλωσή του στον ALPHA έστειλε μήνυμα σε όσους τον πιέζουν να αποχωρήσει από την «κούρσα», λέγοντας ότι «έχω αξιοπρέπεια, κολοτούμπες δεν έχω κάνει στη ζωή μου. Η λέξη «αποχωρώ», δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο Ψωμιάδη.»
ΠΗΓΗ: ALPHA TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: