Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Το πρώτο αραβόφωνο ρομπότ με Έλληνα πατέρα


Το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να μιλήσει στα αραβικά δημιουργήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από έναν έλληνα ερευνητή. Το ρομπότ ονομάστηκε "Αβικέννας", όνομα με το οποίο έγινε γνωστός στη Δύση ο διάσημος μουσουλμάνος φιλόσοφος και επιστήμων Ιμπν Σίνα του 11ου αιώνα. Ο "Αβικέννας" σαν κλασσικός Άραβας φοράει λευκή κελεμπία, τουρμπάνι και διαθέτει γκρίζα γενειάδα. Μιλά αραβικά και συνοδεύει τις απαντήσεις του με εκφράσεις προσώπου που θυμίζουν άνθρωπο. Οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στο ρομπότ να κάνει αυτές τις κινήσεις, δημιουργήθηκαν από την εταιρία Hanson Robotics, ενώ το λογισμικό αποτελεί δημιούργημα του ερευνητή Νικόλαου Μαυρίδη και των συνεργατών του.


Σύμφωνα με τον Μαυρίδη, ο "Αβικέννας" είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να μιλήσει στα αραβικά. Μπορεί να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, να συνδεθεί στο Ίντερνετ για να πάρει πληροφορίες και να παρουσιάσει διάφορα πράγματα στην οθόνη του, ανάλογα με τις επιθυμίες του υποψήφιου αγοραστή. Σύμφωνα με τον Μαυρίδη, σύντομα μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή, περίπου σε ένα εξάμηνο υπολογίζεται ότι το ρομπότ θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως σε επιχειρήσεις, σε ένα εμπορικό κέντρο, ως ρεσεψιονίστ, πωλητής ή άλλο βοηθητικό προσωπικό σε καταστήματα.
Ο Έλληνας απόδημος, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της πόλης Αλ-Αϊν του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι επικεφαλής ενός 12μελούς εργαστηρίου ρομποτικής που χρηματοδοτείται από τις αρχές του Αμπού Ντάμπι. Το κόστος ανάπτυξης του λογισμικού του "Αβικέννα" έφτασε περίπου τα 200.000 δολάρια και ήδη η ομάδα έχει δεχτεί προτάσεις από εταιρίες για την εμπορική αξιοποίηση του ρομπότ.
Όπως δήλωσε ο έλληνας ερευνητής, "με δεδομένη όλη την ανάπτυξη που συμβαίνει εδώ σήμερα, είναι σημαντικό, πέρα από την κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο και όλων αυτών των άλλων όμορφων κτιρίων, να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι που έχει σχέση με τα επιστημονικά και διανοητικά επιτεύγματα. Για αυτό το λόγο, διαλέξαμε τον Ιμπν Σίνα ως την προσωπικότητα από όπου εμπνεύστηκε το ρομπότ μας, ώστε να ξαναφέρει στους φοιτητές μας τις αξίες του. Φέρνει μαζί του πολλές παραδόσεις, αρχαίες και πιο πρόσφατες".
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: