Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

"Νέα ώθηση" στον διάλογο για την ονομασία, βλέπει ο Μιλόσοσκι


"Η νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς είναι έγκαιρη και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον σχετικό διάλογο", δήλωσε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντώνιο Μιλόσοσκι.
Εν τω μεταξύ, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, καλεί στην Νέα Υόρκη την εβδομάδα μεταξύ 16-23 Νοεμβρίου ο μεσολαβητής για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΟΗΕ.
"Η Μακεδονία [όπως ανέφερε -επί λέξει- την FYROM] και η Ελλάδα, πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο. Θα ήθελα να επισημάνω την ετοιμότητα της μακεδονικής [σ.σ. "σκοπιανής"] πλευράς να αποτελέσουμε μέρος αυτής της διαδικασίας και με καλή πίστη και με εποικοδομητική προσέγγιση, σεβόμενοι το πνεύμα της "Ενδιάμεσης Συμφωνίας", από το 1995, επί τη βάση της οποίας διεξάγεται η σχετική διαδικασία, να συνεχίσουμε να αναζητούμε όλους τους πιθανούς τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας ή ενδεχομένως να επιτύχουμε πρόοδο στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
υτό, αναμένουμε να αποτελέσει μία πρωτοβουλία η οποία θα γίνει -ταυτοχρόνως- αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα -σε αυτήν την διαδικασία- μέρη!" προσέθεσε με έμφαση ο κ. Μιλόσοσκι.
Στην ερώτηση "Ποια είναι η "εθνική κόκκινη γραμμή" της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας", ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι "Η θέση μας στην διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Μακεδονίας [σ.σ. FYROM] και Ελλάδας, σεβόμενοι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στο πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας συνεργασίας".


Σε ερώτηση, αν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι το "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" του Δεκεμβρίου, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Η κυβέρνηση της χώρας του δεν επιθυμεί να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες. Εμείς μπορούμε να δώσουμε τη συμβολή μας. Όμως, από την άλλη πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να καταλάβουμε ότι πρόκειται περί μίας σύνθετης εκκρεμότητας και ότι χρειάζεται και οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή διάθεση για να μπορέσει η όλη διαδικασία να κινηθεί εμπρός. Από την πλευρά μας, υπάρχει καλή διάθεση για διάλογο και θεωρώ ότι η περίπτωση Σλοβενίας-Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα, ότι με αμοιβαίες συναντήσεις και με απ' ευθείας επαφές, με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της περιοχής και της Ε.Ε., μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαραίτητης για τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου!".
Στην ερώτηση για το "αν ο κ. Νίμιτς προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση", ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι "Αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και εξαρτάται από την εκτίμησή του".
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την "χθεσινή δήλωση του Έλληνα Προέδρου, κ. Κάρολου Παπούλια, που αφορούσε στην αποκαλούμενη ως "μακεδονική" γλώσσα", ο κ. Μιλόσοσκι είπε με έμφαση ότι "Κάθε λαός έχει δικαίωμα στην δική του εθνική ταυτότητα και αυτοπροσδιορισμό. Η μακεδονική γλώσσα [όπως ανέφερε την γλώσσα της FYROM] αποτελεί δεδομένο και πραγματικότητα, όχι μόνον στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά, ευρέως ανά τον κόσμο. Έχουμε μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών εδρών μακεδονικής γλώσσας, διεθνή μέσα ενημέρωσης με προγράμματα στη μακεδονική γλώσσα και θα ήταν μάταιο να προσπαθεί κάποιος να αμφισβητήσει την ύπαρξη ενός πράγματος που αποτελεί πραγματικότητα στα σημερινά παγκόσμια πλαίσια!", συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: