Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Υπό στενή παρακολούθηση η Ελλάδα

- το είδα στο www.foreignpress-gr.com

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup που τελείωσε στις Βρυξέλλες αργά το βράδυ της  Δευτέρας. 

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του συμβουλίου Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγκάδο, «ακούσαμε τις εξηγήσεις του Έλληνα υπουργού οικονομίας και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα της Ελλάδας τους επόμενους μήνες». Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ερωτώμενος για το εάν ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2010 είναι ικανοποιητικός δήλωσε ότι δε θέλει να τοποθετηθεί ακόμα δημόσια και θα περιμένει να κατατεθεί ο τελικός προϋπολογισμός στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου για να δώσει τις εκτιμήσεις του. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι την άποψη του την έχει ήδη διαβιβάσει στο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, πριν από την έναρξη του Eurogroup. 

Ο κ. Αλμούνια ζήτησε διευκρινήσεις για την είσπραξη των εσόδων ενώ επέμεινε ότι πρέπει να αυξηθεί η περικοπή δαπανών αρχής γενομένης από το δημόσιο τομέα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να υπάρξει στενή επαφή και συνεχής συνεργασία μεταξύ Κομισιόν και ελληνικού οικονομικού επιτελείου μέχρι να οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός τις 20 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο Χ.Αλμούνια θα προτείνει την μετάβαση της χώρας μας στο επόμενο στάδιο της επιτήρησης που προνοεί αξιολόγηση κάθε έξι μήνες και έκθεση προόδου κάθε τρεις μήνες. 

Όσο για την παράταση που επιζητεί η χώρα μας θα συζητηθεί στο Εκοφίν του Δεκεμβρίου και ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι η απόφαση θα παρθεί ανάλογα με το χρέος της κάθε χώρας, τη φήμη της στις αγορές και τις μακροοικονομικές της ανισορροπίες. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση για όλες τις χώρες- μέλη. Υπενθυμίζεται ότι 13 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης. 



Πηγή: Enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: