Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Υποστήριξη Κλίντον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Ξεκάθαρη υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφερε η Χίλαρυ Κλίντον. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου, ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ξεκάθαρη υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφερε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Η κα Κλίντον, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ζήτησε και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την υποστήριξή του στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον σεβασμό του στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε προς τιμήν του. «Είμαστε μαζί σας και υποστηρίζουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Είναι εύκολο να είναι κανείς γενναίος από απόσταση ασφαλείας. Εσείς πάντα υπήρξατε γενναίος, αλλά ποτέ από απόσταση ασφαλείας. Αντιμετωπίσατε ακούραστα αυτούς που προσπάθησαν να διαβρώσουν την εξουσία της Εκκλησίας, προβάλλοντας τον Ορθόδοξο δρόμο σε εκατομμύρια πιστούς». 
Ο κ. Μπάιντεν εξήρε επίσης την ευαισθησία και προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και τη συμβολή του στην κατανόηση μεταξύ των θρησκειών
Από την Τουρκία δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο η γείτονα τραβάει το σχοινί στις σχέσεις της με τη Δύση κι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρόεδρο του Σουδάν, για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτυρήθηκε, ωστόσο η Άγκυρα αδιαφόρησε. Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπεσίρ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Οργανισμού της ισλαμικής διάσκεψης. Στην ίδια σύνοδο συμμετέχει και ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: