Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πάγωμα προσλήψεων και αυξήσεων

- το είδα στο www.epikairo.gr

Πάγωμα προσλήψεων το 2010 στο Δημόσιο, με εξαίρεση σε Υγεία, Παιδεία και ασφάλεια, αλλά και μηδενικές αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο στέλνοντας για εκτύπωση τον προϋπολογισμό του 2010 με περικοπές πρωτογενών δαπανών 2,2 δισ. ευρώ...
(Υπενθυμίζεται ότι και φέτος μισθοί και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, δεν πήραν αύξηση).

Η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνεται με δύο τρόπους: από τη μια, κόβουν αυξήσεις και προσλήψεις και από την άλλη, ρίχνουν ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και παίρνουν μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πλέον του 1 δισ. ευρώ που έχουν προαναγγείλει για την Παιδεία και του 1 δισ. ευρώ που παίρνουν ως έκτακτη εισφορά από τις μεγάλες επιχειρήσεις για να δώσουν επίδομα αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. μέλη ασθενών οικονομικά ομάδων.


Το έλλειμμα στο 9,1%


Στόχος να πέσει το έλλειμμα στο 9,1% έναντι 9,4% του προσχεδίου και 12,7% φέτος, μετά και τις τελευταίες αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια, αλλά ο προϋπολογισμός του 2010 «είναι εργαλείο της κυβέρνησης για να δείξει ποια είναι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και η οποία βασίζεται στην ανάταξη της οικονομίας και στην αναδιανομή των εισοδημάτων και των βαρών».


«Πρέπει να αντισταθούμε στις πιέσεις και να εφαρμόσουμε τον προϋπολογισμό», φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θέλοντας να δείξει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Εν τούτοις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στάθηκε στον πολίτη λέγοντας πως ναι μεν «ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει θυσίες», αλλά με τον προϋπολογισμό που είναι το όχημα «πρέπει να πεισθεί το σύνολο της κοινωνίας», ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει και προσοχή στην ένεση ρευστότητας της αγοράς, με την επισήμανση πως από τα μέτρα «δεν πρέπει να πλήττονται υγιείς επιχειρήσεις».


Αν και υπήρξαν χαλαρές αντιστάσεις από διάφορους υπουργούς, όπως η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ο προϋπολογισμός του 2010 εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς άπαντες φαίνεται να πείσθηκαν για τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για τα άμεσα μέτρα που έχει δεσμευθεί κατ' ανάγκη η κυβέρνηση έναντι των Βρυξελλών και τα οποία οφείλει να αποτυπώσει στο τελικό σχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή αύριο.


Ο προϋπολογισμός περιέχει δύο δυσάρεστα μέτρα, καθώς διαπιστώθηκε η αδήριτη ανάγκη της πρόσθετης περικοπής των πρωτογενών δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τις κοινοτικές επιταγές, περικόπτεται τελικώς ένα κονδύλι 650 εκατ. ευρώ ή συνολικά οι πρωτογενείς θα μειωθούν κοντά στα 2,2 δισ. ευρώ και θα περιοριστούν στα 56,8 δισ. ευρώ από 57,49 δισ. ευρώ του προσχεδίου και 59,09 δισ. ευρώ του 2009. Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε:


1. Αναστολή όλων των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα για το 2010, με μοναδικές εξαιρέσεις στους τομείς της Υγείας (3.000 έχουν προαναγγελθεί), της Παιδείας και της ασφάλειας (υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη). Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης (κι εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις στο μέλλον), προσλήψεις θα αρχίσουν από το 2011, ακολουθώντας τη συνταγή 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, και μέχρι το 2013.


«Μαξιλάρι»
Την ανάγκη να υπάρξει «μαξιλάρι» στις προσλήψεις προέβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προβλέποντας ότι μπορεί να υπάρξουν ανάγκες στη διάρκεια του επόμενου έτους. Ανάλογη επισήμανση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης λέγοντας πως «ίσως χρειαστούν ειρηνοδίκες». Η έκκληση του πρώτου φαίνεται πάντως πως ικανοποιήθηκε, καθώς ο Στρατός εξαιρείται των περιορισμών.


2. Μηδενικές αυξήσεις για πάνω από 200.000 δημοσίους υπαλλήλους με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, καθώς και για τους συνταξιούχους. Ενώ όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ αναμένεται να πάρουν αυξήσεις 1,5% - λίγο πάνω από τον πληθωρισμό που προβλέπεται να φτάσει στο 1,4%. Αν και το πάγωμα των αυξήσεων ήταν η ειδοποιός διαφορά της κυβέρνησης με την πολιτική της Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο, τελικώς το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να υποκύψει εν μέρει στην πολιτική των μηδενικών αυξήσεων - έστω και για όσους παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστησε την προσοχή προς το οικονομικό επιτελείο «να μην κοπούν αποδοχές», καθώς αρκετές απολαβές δημοσίων υπαλλήλων -όπως τα οδοιπορικά, οι μετακινήσεις, οι υπερωρίες κ.λπ.- αν περικοπούν ή κοπούν οδηγούν σε μείωση του συνολικού μισθού τους.


Το χθεσινό υπουργικό μπορεί να ενέκρινε τον πρώτο μεταβατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έδωσε και το πράσινο φως για την κατάρτιση του επόμενου δικού της και κατ' ουσίαν προϋπολογισμού του 2011. Και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση μικτών επιτροπών που θα παρακολουθούν τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων σε μόνιμη και τακτική βάση (φέρεται ως πρόταση του Δημ. Ρέππα), καθώς διαπιστώθηκε ότι απαιτείται χρόνος ουσιαστικού συμμαζέματος με αναδιανομή, αλλά κυρίως με θέληση και βούληση από πλευράς των κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να μαζευτεί η οικονομία της χώρας.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: