Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κλιμακώνεται η ένταση στο λιμάνι του Πειραιά



Κλιμακώνεται η ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και σήμερα Παρασκευή την απεργία τους, ενώ απέχουν και από την εργασία του Σαββατοκύριακου. Εξάλλου τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ο Εμπορικός Σύλλογος και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Κασιμάτης, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ θα αναμένει σ’ αυτό το διάστημα,  ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο λιμάνι. Στο μεταξύ οι λιμενεργάτες υποστηρίζουν ότι η δήλωση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη "ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια", συμβάλλουν στην πόλωση. Σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργο Ανωμερίτη, η σύμβαση με την Cosco θα εφαρμοστεί, καθώς έχει κυρωθεί από την ελληνική πολιτεία, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια οι εργαζόμενοι.
Στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων τα χιλιάδες κοντέινερς με προϊόντα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ενώ δεν είναι λίγες οι ναυτιλιακές εταιρίες που αποφεύγουν τον Πειραιά και επιλέγουν άλλα λιμάνια των Βαλκανίων.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης ζητούν να λήξει άμεσα η απεργία. Οι λιμενεργάτες ζητούν να παραταθεί το καθεστώς λειτουργίας του σταθμού εμπορευματοκυβωτίων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2010 , προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου. Οι λιμενεργάτες απεργούν ως το βράδυ, απέχουν από την εργασία τους το Σαββατοκύριακο ενώ την Κυριακή το βράδυ θα συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Cosco, για επαφές σε υψηλότατο επίπεδο. Παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη για να τερματιστεί το αδιέξοδο στο λιμάνι, κάνοντας λόγο για ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: