Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου

- το είδα στο freskoprama.blogspot.com

Στον Άγιο Δομίνικο βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, που θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Διεθνούς, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν απόψε στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα, 4 πρωινή ώρα Ελλάδας) με το επίσημο δείπνο και θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη).

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί και θα πάρει την οριστική της μορφή η πρόταση της Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η οποία θα κατατεθεί στην παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οικονομική κρίση και η διεύρυνση των ανισοτήτων κυρίως μεταξύ βορρά και νότου και η μείωση των εξοπλισμών.


Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα αποτελέσει μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών γύρω από κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.
Ήδη, έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία από τη σχετική Επιτροπή της Διεθνούς, που συντονίζεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα κλιματικής αλλαγής, Ρικάρντο Λάγκος.
Το δεύτερο θέμα συζήτησης θα είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην ενίσχυση των μεγάλων ανισοτήτων μεταξύ Βορρά - Νότου και η σύνδεσή της με κοινωνικά προβλήματα, όπως η μετανάστευση, οι πανδημίες, η επισιτιστική κρίση και η ανεργία. Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το τρίτο θέμα αφορά στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, θέμα που συνδέεται άμεσα και με την πιο ωφέλιμη χρήση πόρων, σε αυτή την περίοδο αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της κρίσης.

Η αρμόδια Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για θέματα Αφοπλισμού, συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη και θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

ΑΠΟ :


Δεν υπάρχουν σχόλια: