Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μυστικές επαφές Πάγκαλου με Kινέζους για το λιμάνι

- το είδα στο www.reporter.gr

Μυστική συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Κινέζο πρέσβη για το θέμα της Cosco και της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες. Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Οι Κινέζοι πάντως πιέζουν, δυσαρεστημένοι από τις εξελίξεις, το Μέγαρο Μαξίμου για ταχεία διευθέτηση του προβλήματος με τους εργαζομένους αλλά και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.
O κ. Πάγκαλος εμφανίζεται να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση ζητημάτων τα οποία τείνουν να πάρουν διαστάσεις κρίσης για την κυβέρνηση.  Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος της κινεζικής πρεσβείας, στο γραφείο της αντιπροεδρίας στην οδό Φιλελλήνων, με τη συμμετοχή και του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν έγινε επί της ουσίας συζήτηση και ότι οι δύο πλευρές κινήθηκαν περισσότερο διερευνητικά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται μάλιστα να είπε πως "πρόκειται για συνεργασία στρατηγικής σημασίας και θα τηρηθούν οι συμφωνίες".

Την ίδια ώρα στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής υποδήλωνε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τινάξει τη συμφωνία με την Cosco στον αέρα αναφέροντας ότι «οι επενδύσεις από το εξωτερικό και μάλιστα μεγάλες επενδύσεις είναι ένα μέρος της αγοράς και σαφώς μάς ενδιαφέρουν, διότι βεβαίως κρίνεται η αξιοπιστία μας ως προς τους εταίρους». Εκ παραλλήλου βεβαίως ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Cosco δεν ικανοποιεί τη νέα διακυβέρνηση, για να προσθέσει ότι «έχει όμως κυρωθεί, είναι νόμος του κράτους, κι από εκεί και πέρα δεν σταματάμε την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε αυτήν την σύμβαση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
Χθες και επισήμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κ. Κατσέλη και ο κ. Ανωμερίτης θα έχουν διακριτούς ρόλους στους χειρισμούς της υπόθεσης Cosco τονίζοντας ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα ρυθμίζει και θα καθοδηγεί τα εργασιακά ζητήματα και η υπουργός Οικονομίας θα έχει την ευθύνη για την πολιτική στη ναυτιλία. Για τον κ. Πάγκαλο η κυβέρνηση απέφυγε να πει με σαφήνεια ότι αναλαμβάνει ειδικό ρόλο, υπονοήθηκε όμως με την αναφορά ότι «όπου υπάρχουν ζητήματα θα παρεμβαίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: