Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Το σκάνδαλο της πείνας



Αγαπητοί Φίλοι, 
O 1 στους 6 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο πεινάει καθημερινά. Με την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, αλλά οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη ακόμη δεν έχουν καταφέρει να αναλάβουν σημαντική δράση.
Σε λίγες μέρες, οι ηγέτες των μεγάλων οικονομιών συναντώνται στην Παγκόσμια Συνάντηση Κορυφής για τα Τρόφιμα στη Ρώμη, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την όλο και αυξανόμενη κρίση. Η καλύτερη λύση είναι η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη αειφόρου γεωργίας στις φτωχότερες χώρες. Εντούτοις, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία κάνουν πίσω στην υπόσχεση που είχαν δώσει νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά για χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων. 
Εκατομμύρια ζωές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και αυτή είναι η μοναδική μας ευκαιρία για να αναγκάσουμε τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να κρατήσουν το λόγο τους.  Υπογράψτε τη διαμαρτυρία που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και αυτή θα παραδοθεί απευθείας στους παγκόσμιους ηγέτες, αλλά θα εμφανιστεί και με φαντασμαγορικά ακροβατικά μπροστά από το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, την παραμονή της Συνάντησης Κορυφής.



Ο πλανήτης παράγει αρκετή τροφή για να μας θρέψει όλους. Και όμως το πλήθος των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια πείνα σε όλον τον πλανήτη έχει φτάσει φέτος τον αριθμό ρεκόρ του 1 δισεκατομμυρίου ατόμων. 
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται από τις κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών για την ενίσχυση τνω τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά εντούτοις οι χώρες του G8 προσπαθούν να περικόψουν τα υπεσχημένα 20 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της γεωργίας στις φτωχότερες χώρες, σε μόνο 3 δισ. δολάρια. Με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν στην κυριολεξία τον κίνδυνο επιβίωσης λόγω πείνας, αυτό είναι σκάνδαλο.
Η συνάντηση κορυφής της Ρώμης είναι η καλύτερή μας ευκαιρία για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να προωθήσουν την παραγωγή τροφής από τους μικροϊδιοκτήτες της γης. Ένα όλο και αυξανόμενο πλήθος στοιχείων δείχνει ότι τα μοντέλα εντατικών καλλιεργειών δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πείνα, ενώ δημιουργούν υψηλή επιβάρυνση στο περιβάλλον μας.


Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε μία ενιαία ομάδα με την οργάνωση ActionAid και τα παγκόσμια δίκτυα παραγωγών, ώστε να δείξουμε στις κυβερνήσεις των ισχυρών οικονομιών ότι αρνούμαστε να δεχτούμε έναν κόσμο όπου πεθαίνουν άνθρωποι κάθε λεπτό που περνάει από την πείνα. Υπογράψτε τη διαμαρτυρία προς τη Συνάντηση Κορυφής της Ρώμης - κάθε υπογραφή θα αντιστοιχεί και σε ένα ακροβατικό νούμερο μπροστά από το Ρωμαϊκό Κολλοσαίο. 

http://www.avaaz.org/en/world_hunger_pledges

Η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή χτυπούν σκληρότερα τους φτωχότερους και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπων στο χείλος του γκρεμού της επιβίωσης. Σε τέτοιες στιγμές είναι που πρέπει να σφιχταγκαλιαζόμαστε όλοι μαζί και να δείχνουμε ότι φροντίζουμε για αυτούς που στερούνται των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπογράψτε την παρακάτω διαμαρτυρία:




Με ελπίδα,
Luis, Alice, Benjamin, Graziela, Ricken, Pascal, Iain, Paula, Paul, Veronique και όλη η Ομάδα Avaaz




Πηγές


Global Hunger worsening, warns UN:


Only 15% of G8 pledge is new money, Reuters:


ActionAid's HungerFREE Scorecard: Small scale farming systems critical in tackling hunger and poverty:


More information about ActionAid´s HungerFREE global campaign at:


World Food Day: There is enough food grown in the world for everyone (Op-ed), Oxfam International:


About the World Food Summit:


Δεν υπάρχουν σχόλια: