Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συναντήσεις Παπανδρέου στη σημερινή σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα (1η Δεκεμβρίου)


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Στάινμπεργκ, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό. Ιδιαίτερα η πρώτη φαίνεται ότι θα έχει αυξημένη σημασία, καθώς σε αυτήν αναμένεται να δοθεί στην τουρκική πλευρά η απάντηση στην επιστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εν όψει όμως των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, οι κκ. Παπανδρέου και Νταβούτογλου θα συνομιλήσουν τόσο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

Στη συνάντησή του με τον κ. Στάινμπεργκ ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων (μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της βίζας), αλλά και ευρύτερα θέματα, όπως το Σκοπιανό, για το οποίο η Ουάσιγκτον επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον. Το θέμα της ονομασίας θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος αυτή τη φορά θα μεταβεί στην Ελλάδα με εμπορική πτήση και όχι με το κρατικό αεροσκάφος, για το οποίο τόση... κουβέντα είχε γίνει κατά την άτυπη υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.


Οσον αφορά αυτή καθαυτή τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι απουσίες σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ορισμένων ευρωπαίων ομολόγων της όπως του Βρετανού Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και του Γερμανού Γκίντο Βεστερβέλε, υποβαθμίζουν το γεγονός. Ωστόσο η ρωσική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον Σεργκέι Λαβρόφ . Η Μόσχα μάλιστα προχώρησε και σε μια ιδιαίτερη κίνηση, δημοσιοποιώντας ένα προσχέδιο για μια ευρωπαϊκή συνθήκη ασφαλείας στην οποία θα είναι μέλη όχι μόνο τα κράτη του ευρωατλαντικού χώρου αλλά και διεθνείς οργανισμοί και στρατιωτικές συμμαχίες όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πάντως οι προσδοκίες για ουσιαστικά βήματα προόδου στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας παραμένουν χαμηλές.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: