Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Σκληρό μήνυμα Παπανδρέου προς Βρυξέλλες

- το είδα στο kostasxan.blogspot.com

Ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο και γενικότερα η κυβέρνησή του για τις έως τώρα κινήσεις της στον τομέα της οικονομίας μπαίνει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.
Με συνεχείς παρεμβάσεις του, οι οποίες, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα το αρχικό χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τηρώντας παράλληλα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.
Μιλώντας το Σάββατο στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του αλλά και με δηλώσεις του στον Τύπο ο κ. Παπανδρέου απέστειλε σαφή μηνύματα:




- Προς τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μία νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή ιδίως τον τελευταίο χρόνο». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινοτικούς αξιωματούχους να λάβουν υπόψη τους την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, «που καταδίκασε μία συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μία άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».


- Προς τους διαφόρους τραπεζικούς κύκλους σημειώνοντας πως «δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε ‘κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων», προσθέτοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν τώρα να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών, που δεν ευθύνονται γι’ αυτήν».


Σκληρή απέναντι σε όσους επιτίθενται στην κυβέρνηση ήταν και η δήλωσή του στον «Κόσμο του Επενδυτή», με την οποία υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε, για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας».


Τείχος προστασίας απέναντι στο οικονομικό επιτελείο ύψωσε ο πρωθυπουργός και για τις επιθέσεις που δέχεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το συμβολισμό εμπεριείχε η παρουσία του υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.


Μιλώντας στα στελέχη του κόμματος ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις έως τώρα επιλογές του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε «μία από τις δυσκολότερες στιγμές από την εποχή της μεταπολίτευσης». Επανέλαβε πως ακόμη και οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις δεν προέβλεπαν έλλειμμα 12,7%, ενώ δείχνοντας προς τις Βρυξέλλες είπε: «Είχαμε προειδοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ». Τα βέλη του κ. Παπανδρέου στράφηκαν και εναντίον των τραπεζών, τις οποίες κατέστησε υπεύθυνες για την κρίση, λέγοντας ότι μαζεύουν χρήματα, χωρίς παράλληλα να τα επενδύουν.


Μήνυμα απέστειλε και προς το εσωτερικό του κόμματός του, ζητώντας ουσιαστικά να σταματήσουν οι γκρίνιες για τις όποιες καθυστερήσεις στη στελέχωση του κράτους αλλά και γενικότερα. Τέλος αναφερόμενος στο κόμμα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα με το κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: