Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η κυβέρνηση οδηγείται σε σκληρά μέτρα. Γιώργος: «Το δημοσιονομικό απειλεί την εθνική κυριαρχία»


Σε άμεσα, σκληρά μέτρα οδηγείται η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω του ασφυκτικού κλοιού στον οποίο έχουν θέσει την ελληνική οικονομία οι διεθνείς αγορές, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με άξονα το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την οικονομία, στοχεύουν να στείλουν πολλαπλά μήνυμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος και δεσμεύεται να το επιτύχει. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, που προοιωνίζονται σκληρά και προφανώς αντιλαϊκά, θα δοθεί η διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση «έχει απόλυτη και πλήρη αντίληψη της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία». Η άμεση λήψη των μέτρων αυτών, που ασφαλώς θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, αλλά όπως θα τονιστεί «είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα», είναι ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.


Η αποστροφή του λόγου του κ. Παπανδρέου περί απειλής κατά της εθνικής κυριαρχίας που έδωσε τροφή σε πολλές ερμηνείες (διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται υπό εκβιασμό να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και των Σκοπίων, με μοχλό την οικτρή κατάσταση της οικονομίας), διευκρινίστηκε από κυβερνητικές πηγές ότι αφορούσε την απειλή να περιέλθει η χώρα υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αναφορές αυτές όμως προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει από τη Βόννη αστειότητες τα περί απειλών της εθνικής μας κυριαρχίας και να προσθέτει ότι «τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».



Έντονη διαφωνία
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική στροφή όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό, έρχεται την επομένη της «όχι ανέφελης» συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου. Για τη συνάντηση αυτή θρυλείται ότι υπήρξε έντονη διαφωνία των δυο ανδρών για το τι πρέπει να γίνει, αλλά κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν καθετί σχετικό.



Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να προτείνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, και φαίνεται διατεθειμένος να θέσει κατά στους πολιτικούς αρχηγούς και το θέμα της οικονομίας.

Η Ευρώπη περιμένει τη λήψη άμεσων μέτρων 



ΣΕ ΚΛΟΙΟ πιέσεων από τους εταίρους του στην Ένωση αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου κατά το περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα, καθώς οι Βρυξέλλες αδημονούν να πληροφορηθούν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.


Τι ζητούν
Πηγές της Επιτροπής- που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την όποια αναστάτωση στην ευρωζώνη, ακριβώς τη στιγμή που οι χώρες εξέρχονται από την ύφεση και επιχειρείται περαιτέρω συντονισμός των οικονομικών πολιτικών για την «επόμενη ημέρα» της οικονομικής κρίσης- είναι αρκετά σαφείς όσον αφορά τα μέτρα στα οποία θα έπρεπε να δεσμευθεί από τώρα η ελληνική κυβέρνησηκαι φυσικά να φροντίσει για την υλοποίησή τους:

● Περιορισμό των δαπανών για τον δημόσιο τομέα κατά 2% του ΑΕΠ ετησίως, με ακριβή περιγραφή του τρόπου που αυτό θα γίνει (μείωση του μισθολογικού κόστους ή πάγωμα μισθών ή άλλος τρόπος).

● Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αρχής γενομένης με την αρχή του «πέντε συνταξιοδοτούνται- ένας προσλαμβάνεται» από το 2010 αντί του 2011.

● Έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, χωρίς παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγών σε ορίζοντα το πολύ πέντε ετών.

● Ταχύτατη ολοκλήρωση του φορολογικού, με άμεση διευκρίνιση του τρόπου διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και βελτίωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. 



Προσωπικές προειδοποιήσεις στον ίδιο τον Πρωθυπουργό
ΔΕΝ ΗΤΑΝ τόσο η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας (spreads) ή το μπαράζ των δημοσιευμάτων στις μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και τα οικονομικά δίκτυα που ανησύχησαν τον κ. Παπανδρέου οδηγώντας στις χθεσινές δραματικές δηλώσεις για την οικονομία- προάγγελο νέων σκληρών μέτρων. Τον θορύβησαν κυρίως τα προσωπικά μηνύματα που πήρε ο Πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα από έναν κύκλο προσωπικοτήτων και γνωριμιών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όλα τα μηνύματα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Και υπογράμμιζαν την έλλειψη εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την Ελλάδα και την αδυναμία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εκπέμψει σαφές μήνυμα δραστικών περικοπών στα ελλείμματα λόγω της απόφασής της να μην υπάρξουν σκληρά μέτρα προς όλους, αλλά ήπια προσαρμογή που να μη θίγει τους μη έχοντες. Αυτή η προσωπική προειδοποίηση ώθησε τον κ. Παπανδρέου- λένε συνεργάτες του- να κάνει στροφή και να μιλήσει για το έλλειμμα που απειλεί την εθνική κυριαρχία. Μάλιστα πρόγευση της στροφής αυτής για πιο σκληρά μέτρα συντομότερα έδωσε- λένε οι ίδιες πηγές- κατά την προχθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: