Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Τα νέα από την Κοπεγχάγη


Η διάσκεψη κορυφής του Ο.Η.Ε. για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη,  βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης - οι αναπτυγμένες χώρες απέτυχαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επαρκείς περικοπές ρύπων και σε αποδεκτές χρηματοδοτήσεις, ενώ η εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων εξανεμίστηκε όταν διέρρευσε χθες κάποιο έωλο κείμενο συζήτησης από τους Δανούς οικοδεσπότες.
Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν αυτές που οδηγούσαν στις κλιματικές συμφωνίες. Αλλά μέχρι τώρα στην Κοπεγχάγη απέτυχαν να το επαναλάβουν. Μέσα σ' αυτές τις τελευταίες μέρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα της στιγμής και να μεταμορφωθούν σε πραγματικά επιτυχημένους διαπραγματευτές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν πόσο είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί πραγματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι πολίτες οφείλουν να τους πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από χρόνια εντατικών προετοιμασιών, θα ήταν άδικο να αποτύχουμε μέσα στις τελευταίες μέρες της διάσκεψης λόγω έλλειψης ικανής ηγεσίας. Ας πράξουμε όλοι ότι μπορούμε για να σώσουμε την κλιματική συμφωνία.

Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά):

- Newsweek -- "The ‘Danish Text’ Disrupts Copenhagen: What You Need to Know":

- Guardian -- "Gordon Brown: EU cuts must go deeper to get Copenhagen climate deal":

- E3G -- "30 Percent and Beyond: Strengthening EU Leadership on Climate Change":

- China View -- "40 percent emissions cut in Europe feasible: study" :


ΠΗΓΗ: avaaz.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: