Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Αδειάζει σταδιακά το Γκουαντάναμο



Δύο Τυνήσιοι κρατούμενοι, οι οποίοι προέρχονταν από τις φυλακές στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για να δικασθούν, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για τους Αντέλ Μπεν Μαμπρούκ και Ριάντ Μπεν Μοχάμεντ Νάσρι. «Εναντίον των δύο κρατουμένων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές και θα δικασθούν στην Ιταλία», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου.

Η μεταφορά τους έγινε εφικτή βάσει των συμφωνιών που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο μεταξύ της Ρώμης και της Ουάσιγκτον, προκειμένου «να δοθεί μία απτή συνέχεια στην πολιτική δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο».
Εξάλλου, 39χρονος Αλγερινός, κρατούμενος επί πολλά χρόνια στις φυλακές του Γκουαντάναμο, μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Γαλλία, αφού εδώ και ένα χρόνο έχουν αποσυρθεί όλες οι κατηγορίες σε βάρος του, όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο του στην Ουάσινγκτον.
Ο Σάμπερ Λαχμάρ είχε συλληφθεί στη Βοσνία στα τέλη του 2001 μαζί με άλλους τέσσερις συμπατριώτες του που έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι κατ’ εντολή ομοσπονδιακού δικαστή. Ήταν από τους πρώτους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, όπου έζησε συνολικά οκτώ χρόνια.
Άλλος Αλγερινός, ο Λαχντάρ Μπουμεντιέν, είχε μεταφερθεί επίσης στη Γαλλία στις 15 Μαΐου. «Ο κύριος Λαχμάρ υπέστη πολλά χρόνια απάνθρωπης φυλάκισης και απομόνωσης. Ακόμη και ένα μήνα αφότου ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον έκρινε ότι η κράτησή του ήταν παράνομη του στερούσαν κάθε ανθρώπινη επαφή», δήλωσε ο δικηγόρος του Ρόμπερτ Κιρς.
Σύμφωνα με το δικηγόρο, ο πελάτης του «ξέρει πού θα ζήσει και έχει ήδη ενημερωθεί για το είδος της δουλειάς που θα μπορούσε να κάνει».
ΠΗΓΗ: ANT1 ONLine

Δεν υπάρχουν σχόλια: