Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αναβλήθηκε η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ


Βρυξέλλες 
Ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις κρίνεται από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών η αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, το οποίο επικύρωσαν το πρωί της Τρίτης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνέχεια της χθεσινής πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μετά από μακρές διαβουλεύσεις. 
Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Αντ' αυτού αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.
Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.

Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: