Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Διάσκεψης της Κοπεγχάγης: Προ των ευθυνών τους για το κλίμα έθεσε ΗΠΑ και Κίνα ο Αλ Γκόρ


Associated Press
Παρίσι

Να αναλάβουν άμεσα δράσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα ζήτησε από τους κύριους ρυπαντές -την ΗΠΑ και την Κίνα- ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, με αφορμή την έναρξη της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

«Με την κρίση να επιδεινώνεται με ταχύτητα, θα πρέπει να λάβουμε περισσότερες πολιτικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να εξασφαλίσουμε από τις βασικές χώρες να επιλύσουν το πρόβλημα» τόνισε ο νομπελίστας Ειρήνης για το 2007, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 3.
 «Υπάρχουν σημαντικές μεταβολές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, όμως οι μεταβολές αυτές δεν μπορούν να πάνε όσο μακριά θα ελπίζαμε» υποστήριξε ο Αλ Γκορ.
 «Κάθε χρόνο η κρίση επιδεινώνεται με 90 εκατ. τόνους ρύπων να διαχέονται στην ατμόσφαιρα και η επιστημονική κοινότητα μάς προειδοποιεί πως οι συνέπειες θα είναι ακόμη δεινότερες και θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή εάν δεν δράσουμε άμεσα» υπογράμμισε.
 Παράλληλα, μιλώντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match επαίνεσε την περιβαλλοντική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα:
 «Εκείνοι που μ' εκπλήσσουν είναι όσοι διατείνονται πως δεν έχει κάνει τίποτε. Απεναντίας, εδώ και έναν χρόνο έχει κάνει πολλά, σε πλήρη ρήξη με τον προκάτοχό του. Επέβαλε νέους κανονισμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίας, έκανε υποχρεωτική την μέτρηση της ρύπανσης, χρήσιμη για να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις» ανέφερε.
Ο Αλ Γκορ υπενθύμισε πως στη Γερουσία έχει κατατεθεί προς συζήτηση ένας περιβαλλοντικός νόμος. «Αυτές οι πρόοδοι είναι μεν άτολμες, κινούνται όμως προς την σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: