Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Πιάνουν δουλειά εξεταστικές επιτροπές

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ, SIEMENS, ΟΜΟΛΟΓΑ


Σε «δοκιμασία αντοχής» φαίνεται ότι θα μπουν, ενδεχομένως και πριν από την περίοδο των εορτών, οι σχέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, με φόντο την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το σύνολο των υποθέσεων που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ είχαν «οσμή σκανδάλου».
Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προτείνει τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις αυτές (Βατοπέδι, Siemens, ομόλογα, κ.λπ.), ενώ ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ.

Αρχή με βυτιοφόρα - Siemens
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, ακόμα και πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες το Κοινοβούλιο θα κληθεί να εξετάσει και τη δικογραφία για τις παράνομες άδειες σε βυτιοφόρα, στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα (οι τέως υπουργοί Μεταφορών Μ. Λιάπης -οι ποινικές ευθύνες του οποίου έχουν ήδη παραγραφεί- και Ε. Στυλιανίδης και ο πρώην υφυπουργός Μ. Μπεκίρης), που ήδη διαβίβασε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Και για ομόλογα
Παράλληλα, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σημειώνει ότι εκτός της υπόθεσης Siemens η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει στη Βουλή και την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση αυτή σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και μπορεί να συνδυαστεί, σε επικοινωνιακό επίπεδο, και με το διάλογο που αρχίζει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Όσον αφορά σε άλλες υποθέσεις με αποχρώσεις «σκανδάλου», όπως της Μονής Βατοπεδίου και της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός», αυτές φαίνεται ότι θα ανοίξουν εντός του 2010.

Σαμαράς: θα στηρίξω
Πάντως, τη στήριξή του στην κυβέρνηση στη «μάχη» κατά της διαφθοράς δηλώνει ότι θα δώσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «ασφαλώς και θα στηρίξω τον πρωθυπουργό στη μάχη κατά της διαφθοράς. Και όχι απλώς θα τον στηρίξω. Αν το θέλει πραγματικά, θα μπούμε σε μιαν «άμιλλα», ποιος θα φέρει τις πιο ολοκληρωμένες, τις πιο καταλυτικές πρακτικές λύσεις για τη συντριβή της διαφθοράς».
Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ιδιαίτερα «αιχμηρός» έναντι στελεχών του κόμματος που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν σε «σκανδαλώδεις» υποθέσεις, λέγοντας ότι «για όσους προκύπτουν ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας δεν τίθεται κανένα θέμα. “Κάηκαν”. Στο μόνο που θα είμαστε άτεγκτοι είναι σε ζητήματα δημοσίου ήθους και προσωπικής ακεραιότητας. [...] Θα αλλάξουμε νοοτροπία. Αλλά δεν θα κάνουμε “κυνήγι μαγισσών”».

Δημήτρης Χρυσικόπουλος
06-12-2009 

Δεν υπάρχουν σχόλια: