Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Ευμενώς έγιναν δεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου –σύμφωνα με δικές του δηλώσεις- στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι βούληση τα κυβέρνησης είναι να χτυπήσει την ανισότητα και κάθε πολίτης να γεύεται ισότιμα τα δικαιώματά του χωρίς παρεμβάσεις.

Έκανε επίσης λόγο για σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογηθούν θετικά οι προτάσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και αυτή την ώρα συντάσσεται το κοινό πολιτικό ανακοινωθέν.

Για δείγμα πολιτικού πολιτισμού έκανε λόγο κατά την αποχώρησή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες σημαντικές προτάσεις του πρωθυπουργού συμφώνησαν όλοι οι αρχηγοί.

Έκανε επίσης αναγωγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών όταν όλοι οι αρχηγοί είχαν δεχτεί ότι οι παραγραφές αδικημάτων πρέπει να εξισωθούν για τον πολιτικό και τον πολίτη.

Για ουσιαστική συζήτηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς έχει να κάνει με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «βρέθηκε κάποιος κοινός τόπος».


Στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, βρέθηκε η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική πρόταση, που διατύπωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη, και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα (στις 13:20) συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα, ένα λεπτό αργότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους Άδωνη Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου, στις 13:23 ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και στις 13:26 ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

Οι αρχηγοί πήραν τις θέσεις τους στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και στις 13:30 ακριβώς, εισήλθε στην αίθουσα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεξιά του Κάρολου Παπούλια κάθισε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι, αριστερά του προέδρου, κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Πρόκειται για την 6η σύσκεψη, που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας, από το 1992, όταν στις 18 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα και με την ίδια σύνθεση, στις 13 Απριλίου του 1992, και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά στους αρχηγούς, και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μιά ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις (μαζί με τη σημερινή) πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά μετέχει σε σύσκεψη, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς (σε άλλες δύο είχε λάβει μέρος ως υπουργός των Εξωτερικών). Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Σε κλίμα αστικής ευγένειας διεξήχθη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο, με τους αρχηγούς των κομμάτων να απευθύνονται ο ένας στον άλλον στον πληθυντικό, υιοθετώντας έτσι ένα αγγλοσαξωνικό στυλ στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές σημειώθηκε έντονο επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, όταν ο πρώτος έθεσε με τρόπο άμεσο και ωμό το ζήτημα της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
Ως γνωστόν πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί την άμεση αντίδραση του Περισσού κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια.


Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται να προσπάθησε εντέχνως να μεταθέσει την κουβέντα σε ζητήματα οικονομίας, αλλά εισέπραξε την άμεση και κάθετη άρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά «άλλο το ένα και άλλο το άλλο».

Σε θεωρητικό επίπεδο συμφώνησαν και οι πέντε αρχηγοί κομμάτων για την ανάγκη να τιθασευτεί η διαφθορά στον δημόσιο βίο αλλά επί του πρακτέου συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσαν ο κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: