Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Κυπριακό: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι διαπραγματεύσεις



Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το πρωϊ στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας η πρώτη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Για το θέμα θα συνεδριάσει την Παρασκευή το εθνικό Συμβούλιο Κύπρου ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Απογοητευτικές πάντως χαρακτήρισε η ελληνοκυπριακή πλευρά τις νεώτερες προτάσεις Ταλάτ, όπως κατέστη σαφές και από τις επαφές που έχει από σήμερα στην Αθήνα με την ελλαδική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ο διάδοχος του Δημήτρη Χριστόφια στην ηγεσία του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Οι εντατικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις, με την πρώτη από σήμερα μέχρι την Τετάρτη και τη δεύτερη στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος Χριστόφιας θα κάνει ξεκάθαρο ποια είναι η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή και θα υποδείξει ποιοι είναι οι στόχοι της διαδικασίας των εντατικών και πώς μπορούν να επιτευχθούν.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες ετοιμάστηκαν στην Άγκυρα.

Οι προτάσεις αυτές, τόνισε, κινούνται σε διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα, «με αποτέλεσμα να μην ξεκινούμε με καλούς οιωνούς».

Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι «στόχος των εντατικών συνομιλιών ήταν η επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα θέματα της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων» και πρόσθεσε ότι «αναμενόταν η εποικοδομητική προσέγγιση της άλλης πλευράς, ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία».

Αντίθετα, τόνισε, «βλέπουμε να επιλέγουν μια διαδικασία που δεν έχει συμφωνηθεί και φέρνουν πίσω τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 16 μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: