Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σφοδρός σεισμός στην Αϊτή


Μια ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση, 7 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ισχυροί μετασεισμοί έπληξαν την Αϊτή, διαλύοντας δεκάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας και προκαλώντας ζημιές σε εκατοντάδες άλλα, καθώς και σε δρόμους, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχει φωτισμός στο Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.
«Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες, εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων, έχουν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό. Δεν υπάρχει προς το παρόν εκτίμηση για το πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, αλλά κατά μαρτυρίες είναι εκατοντάδες.
Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε «πάνω από ένα λεπτό», κατ' άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών, σύμφωνα με αξιωματούχους του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το Προεδρικό Μέγαρο, η Βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό και αρκετά μέλη της «αγνοούνται», σύμφωνα με ανακοινωθέν της. «Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το αρχηγείο της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH, από τα αρχικά της στα γαλλικά) στο Πορτ-ο-Πρενς υπέστη σοβαρή ζημιά όπως και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Μεγάλος αριθμός του προσωπικού είναι άγνωστο πού βρίσκεται», ανέφερε ανακοινωθέν του Οργανισμού που διανεμήθηκε στον Τύπο από τη Νέα Υόρκη.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Πεσιονβίλ, προάστια ανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, μετέδωσε ότι τριώροφο κτίριο, το οποίο στέγαζε δύο γραφεία, κατέρρευσε από το σεισμό, κι ένας εκσκαφέας βρισκόταν ήδη στο σημείο προσπαθώντας να απελευθερώσει επιζώντες. Εκατοντάδες πολίτες, έχοντας καταληφθεί από πανικό, βρίσκονται στους δρόμους.Στην Πεσιονβίλ ζουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα. «Μέσα σε ένα λεπτό από το σεισμό [. . .] χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά ώσπου η ατμόσφαιρα καθάρισε και η σκόνη κατακάθισε», είπε ο Μάικ Γκόντφρι, που δουλεύει για την USAID, στο CNN. Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.
Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Ομπάμα. Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».
Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.
Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως (IADB) ανακοίνωσε ότι διαθέτει 200.00 δολάρια σε άμεση βοήθεια στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουίς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής μετά το σεισμό, αλλά και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί. Στο Παρίσι, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς.
Ο Καναδάς, όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό. Ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μετά το σεισμό στην Αϊτή, όπου υπηρετούν 1.200 Βραζιλιάνοι υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ. Η Βραζιλία ηγείται της Αποστολής, το αρχηγείο της οποίας καταστράφηκε κατά μεγάλο μέρος του. Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο ΥΠΕΞ Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει το πρωί σήμερα Τετάρτη μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα, η οποία εκδόθηκε για την Αϊτή, την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Δομινικανή Δημοκρατία ήρθη λίγη ώρα αργότερα. Ο σεισμός έγινε «ιδιαίτερα αισθητός» ως την Κούβα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: