Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Επανεμφάνιση Ντόρας με αποστάσεις

Διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος για τον «Καλλικράτη» και το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Υποτιμητικό σχόλιο για δηλώσεις του προέδρου.

Κλίμα «ψυχρού πολέμου» τείνει πλέον να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά την «ολική επαναφορά» της κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία με δύο παρεμβάσεις της μέσα σε 24 ώρες διαφοροποιήθηκε αφενός από τη «γραμμή» του κόμματός της σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και αφετέρου σχολίασε με υποτιμητικό τρόπο δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά.
Οι παρεμβάσεις της έγιναν σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ χθες, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη -μετά την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία αποκτά πλέον εντονότερο ενδιαφέρον ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, η τέως υπουργός Εξωτερικών, η οποία συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη με στελέχη που υποστήριξαν την υποψηφιότητά της, κλήθηκε να σχολιάσει («Χαλκιδική ΤV») δήλωση του προέδρου της ΝΔ (εφημερίδα «Κόσμος του Επενδύτη») ότι «θέλει την Ντόρα στην πρώτη γραμμή». «Είναι πάγια τακτική μου να μη σχολιάζω δηλώσεις άλλων», ήταν η απάντηση που έδωσε «κοφτά» η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δεν αναφέρθηκε καν ονομαστικά στον κ. Σαμαρά. 


Στην ΚΕΔΚΕ
Πέραν ωστόσο από τη φράση αυτή, η τέως υπουργός Εξωτερικών έκανε χθες ακόμη ένα βήμα: Διαφοροποιήθηκε σαφώς από τη «γραμμή» που ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χαράξει και για το σχέδιο «Καλλικράτης» και για το μεταναστευτικό.

Στην ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν «πρέπει να πάει η ευκαιρία χαμένη» και προχώρησε σε συστάσεις και προς την κυβέρνηση αλλά και προς την αντιπολίτευση. «Κανένας δεν δικαιούται να την αγνοήσει ή -ακόμα περισσότερο- να την τορπιλίσει: Ούτε η ίδια η κυβέρνηση που την προτείνει, αν υποκύψει στη λογική της προχειρότητας και ιδίως της υστεροβουλίας. Ούτε η αντιπολίτευση, αν υποπέσει στη στείρα άρνηση, ενδημικό χαρακτηριστικό κάθε αντιπολίτευσης».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η απόσταση που έλαβε από τις θέσεις Σαμαρά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Δήλωσε ανοιχτή στον διάλογο με την κοινωνία και επέλεξε να απευθυνθεί (και πάλι) και στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούμε» -είπε χαρακτηριστικά- «να πηγαίνουμε από τη μία υπερβολική θέση στην άλλη, από την πλειοδοσία στην απόρριψη. Σκοπός δεν μπορεί να είναι πώς θα υφαρπάξουμε τις ψήφους είτε των μεταναστών είτε των όσων στέκονται επιφυλακτικοί και αμήχανοι απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο».
Τέλος, η κ. Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει τώρα το μεταναστευτικό από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. «Άλλως θα χαρακτηριστεί κάθε συζήτηση από υστεροβουλία».

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ
Διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΔΚΕ

Τη διαβεβαίωση ότι ο νέος χάρτης θα διαμορφωθεί με τη συναίνεση της αυτοδιοίκησης έδωσε, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδος, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος.
Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι που θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και δεν απέρριψε την πρόταση η κρατική διοίκηση να μην ασκείται από επτά γενικές διοικήσεις, αλλά με έναν υπηρεσιακό παράγοντα σε κάθε νομό, καθώς και την πρόταση οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων των νέων δήμων και όχι ξεχωριστά σε κάθε δήμο που συνενώθηκε.
Θετικοί με το σχέδιο «Καλλικράτης» εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι -εκτός από τους προσκείμενους στο ΚΚΕ- κατά τις τοποθετήσεις τους, τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Γ. Σαραντάκος - Αφ. Καρίμαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: