Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

«Θερίζει» η φτώχεια στην Ελλάδα λέει η Eurostat


Το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που διαβιούν στα όρια της φτώχειας στην ευρωζώνη παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και αφορά το έτος 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου 14% των εργαζόμενων Ελλήνων άνω των 18 ετών ζει στα όρια της φτώχειας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 12% και δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 17% της Ρουμανίας.
Ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 8%, με την Τσεχία να έχει το χαμηλότερο ποσοστό (4%) και τις Δανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβενία και Φινλανδία να ακολουθούν με 5%. Το υψηλό ποσοστό της Ελλάδας αποδίδεται στους πολύ χαμηλούς μισθούς, στην αύξηση της μερικής απασχόλησης και στον υψηλό αριθμό ανειδίκευτων εργαζομένων.
Η χώρας μας αναδείχθηκε αρνητικός πρωταγωνιστής και στην παιδική φτώχεια με ποσοστό 23%, υπολειπόμενη μόνο της Ιταλίας (25%) και της Ισπανίας (24%). Σημειώνεται πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20%.
Τέλος, στο σύνολο του πληθυσμού, 20% των Ελλήνων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ποσοστό που μαζί με αυτό της Ισπανίας είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», μετά από τη Λετονία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Είναι ενδεικτικό ότι οι μισοί Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν για διακοπές το καλοκαίρι για μια εβδομάδα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 37%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: