Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Δάκτυλος βουλευτών για τη χορήγηση ιθαγένειας

Στην αποκάλυψη - βόμβα για βουλευτικά «ρουσφέτια» σε περιπτώσεις απονομής ιθαγένειας προχώρησε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «πελατειακές παρεμβάσεις βουλευτών στη σειρά προτεραιότητας», ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που μπορούν να προκαλούν και αθέμιτες συναλλαγές».
Αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν επί χρόνια θέματα χορήγησης ιθαγένειας, δηλαδή κάποιος να έχει υποβάλει αίτηση το 1991 και να παίρνει την ιθαγένεια άλλος που την υπέβαλε το 2000! Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που παρουσίασε: από τους 150.000 Βορειοηπειρώτες, ιθαγένεια έχει απονεμηθεί μόλις σε 30.000.
Την ίδια ώρα, η πρόταση της κυβέρνησης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς αντιμετωπίζεται με προβληματισμό και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Φλωρίδης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση διατύπωσε ενστάσεις ως προς τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να δίνεται αιτιολογημένη απάντηση μέσα σε δύο χρόνια για τη χορήγηση ή μη της ιθαγένειας.
«Η απόφαση για την απονομή ή μη της ιθαγένειας», τόνισε, «ανήκει στον σκληρό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας ως διοικητική πράξη και επομένως ως τέτοια μπορεί να κρατήσει για τον εαυτό της το ανέλεγκτο». Ο κ. Καμίνης απέφυγε να πάρει θέση. Εμφανίστηκε πάντως θετικός στη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες που έχουν -όπως ανέφερε- συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν φτιάξει οικογένειες και τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει εδώ. Τέλος, άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για «αυθαιρεσία» με αφορμή τις 700 προσαγωγές ατόμων τον Δεκέμβριο στην Αθήνα για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Λ. Γαλανός
ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

Coffeemug είπε...

ε όχι και ρουσφέτια! υπερβολές! αυτά δεν γίνονται στη χώρα μας!

typhoon είπε...

Ναι, ούτε κατά διάνοια!!! axaxaxa
Καλώς ήρθες και πάλι coffeemug. Σε είχαμε χάσει.

Coffeemug είπε...

Καλώς σας ξαναβρήκα. Με είχε καταπιεί η μαύρη τρύπα. Τώρα με πέταξε έξω και κάνω βόλτες στον κόσμο. :)