Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

«Σαφάρι» στο Αμπου Ντάμπι για 10 δισ. ευρώ

Κεφάλαια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, ακόμη κι από το Αμπού Ντάμπι, για επενδύσεις στην Ελλάδα σπεύδει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση. Ο λόγος για το «Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο» το οποίο «τρέχει» η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. 
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης στο Αμπού Ντάμπι συζήτησαν με τον διάδοχο πρίγκιπα Mohamed Bin Zayed Al Nahyan

Η υπουργός μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο ταξίδι-αστραπή στο Αμπού Ντάμπι προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αναπτυξιακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και η πιθανή συμμετοχή του εμιράτου στο υπό σύσταση ελληνικό Ταμείο.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν με τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, πρίγκιπα Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, και τον σεΐχη Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, διοικητή της δυτικής περιοχής του Αμπού Ντάμπι, για τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και του πολιτισμού.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας και να συγκληθεί η πρώτη συνάντησή της στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.
Στόχος είναι η συμμετοχή του Αμπού Ντάμπι στο μετοχικό κεφάλαιο του «Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου» μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Με ομόλογαΣύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κατσέλη στο πλαίσιο των επαφών που έχει κάνει με την ΕΤΕπ φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο «Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο» με 5 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα μπει με ομόλογα. Κεφάλαια φέρεται να έχουν εξασφαλιστεί και από το Αμπού Ντάμπι, αλλά και από Ελληνες επιχειρηματίες.
Πηγές θέλουν να συγκεντρώνονται σύντομα περί τα 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο, το οποίο εξετάζοντας διάφορες επενδύσεις στη χώρα μας θα συμμετάσχει με κεφάλαια σε αυτές.
Πάντως, μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η κινητοποίηση και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η κ. Κατσέλη τον περασμένο Νοέμβριο είχε επαφές στο Λονδίνο με Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι όμως αναμένουν το τελικό σχέδιο του Ταμείου, δηλαδή για το πώς θα λειτουργήσει. Αυτό η υπουργός το συζήτησε την περασμένη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα και θα είναι ο επικεφαλής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: