Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τα κλεμμένα CD περιλαμβάνουν και Έλληνες φοροφυγάδες

- το είδα στο www.kentri.gr
Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για τους φοροφυγάδες στην Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία για την αναζήτηση παράνομου χρήματος και των δις που ευρωπαίοι φοροφυγάδες έχουν διοχετεύσει σε φορολογικούς παραδείσους. Τα μέσα που επιστρατεύονται είναι πολλά και αρχίζουν από την φορολογική αμνηστία, χρηματικές ποινές μέχρι την αγορά κλεμμένων στοιχείων.
Ήδη τον Ιανουάριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν ομόφωνα νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να διεκδικούν απαιτήσεις από φόρους και εκτός συνόρων. Ήδη εδώ και πέντε χρόνια ισχύει η φορολόγηση εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και εκτός των συνόρων.
Όλο και περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν μια σειρά μεθόδους προκειμένου να επαναπατρίσουν διαφυγόντες φόρους.
Στη Γερμανία, αφού η φορολογική αμνηστία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, το κράτος αγοράζει κλεμμένα CD με στοιχεία φοροφυγάδων που του προσφέρονται. Το μέτρο αυτό δείχνει να είναι περισσότερο αποτελεσματικό, αφού φοροφυγάδες σπεύδουν στις εφορίες και αυτοκαταγγέλλονται για να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες.
Μόλις πριν από μερικές βδομάδες έγινε γνωστό, ότι προσφέρθηκε στις αρχές ένα ακόμη κλεμμένο CD με τα στοιχεία 1.500 φοροφυγάδων, έσπευσαν στις εφορίες για ρύθμιση πάνω από 2.000 φοροφυγάδες.
Στη Γαλλία  από τον Μάρτη οι επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με φορολογικούς παραδείσους, θα φορολογούνται στην πηγή με 50%, αντί 15% που ισχύει μέχρι τώρα. Επίσης θα καταργείται το κατά 95% αφορολόγητο που ισχύει για τα μερίσματα θυγατρικών επιχειρήσεων που δηλώνουν έδρα τους φορολογικό παράδεισο.
Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για 18 χώρες φορολογικούς παραδείσους που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα.
Στη Βρετανία, ισχύει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο, Βρετανοί γιατροί θα μπορούν μέχρι τον Μάρτη να δηλώνουν τους φόρους που δεν έχουν αποδώσει με φορολογικό πρόστιμο 10% αντί 100%.
Παρόμοιο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί και για άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, όπως δικηγόροι και φοροτεχνικοί.
Στην Ολλανδία, από την αρχή του χρόνου το κράτος έχει κάνει την ακόλουθη πρόταση προς τους φοροφυγάδες: Μπορούν να  καταβάλλουν τους φόρους που έχουν αποκρύψει με την επιβολή προστίμου 15%. Όποιος δεν συμμορφωθεί  και αποκαλυφθεί, θα πληρώνει τους διαφυγόντες φόρους στο τριπλάσιο. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία αγοράζουν επίσης κλεμμένα CD με στοιχεία φοροφυγάδων που τους προσφέρονται.
Στην Ιταλία, με το πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας (Scudo fiscale), ελπίζει η ιταλική κυβέρνηση στον επαναπατρισμό ενός μεγάλου μέρους από τα συνολικά 300 δις ευρώ που υπολογίζονται ότι έχουν τοποθετηθεί εκτός Ιταλίας.
Στη χώρα μας δυστυχώς περιμένουμε με τις αποδείξεις να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που τα δις της φοροδιαφυγής βρίσκονται σε λογαριασμούς στην Ελβετία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους και ξεπερνάνε το συνολικό δημόσιο χρέος.
Στα CD που αγοράζουν οι άλλες χώρες περιλαμβάνονται και ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων.  Το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει παρά να ζητήσει αυτά τα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: