Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Οικονομική κυβέρνηση των 27 για καλύτερο συντονισμό

- από το www.i-reporter.gr
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι έθιξε την δυνατότητα σύστασης μίας «οικονομικής κυβέρνησης» των 27, η οποία θα διευκολύνει τον συντονισμό των πολιτικών τους, έχοντας ως γνώμονα τις οικονομικές προτροπές προς τους ‘επιμελείς μαθητές’, όπως τονίζεται σε σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα. Σήμερα, οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είναι, ο καθείς από την πλευρά του, υπεύθυνος για την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησής του». Στο μέλλον, όμως, «οφείλουν να στέκουν στο επίπεδο της ΕΕ», τονίζει ο Βαν Ρομπέϊ στο ίδιο ανακοινωθέν.

«Είτε αυτό το ονομάσουμε συντονισμό των πολιτικών, είτε οικονομική κυβέρνηση», οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι οι μόνοι που μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή μία «κοινή στρατηγική, η οποία στόχο θα έχει να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάπτυξη και επιπλέον θέσεις εργασίας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Οι προτάσεις του πρόκειται να ανακοινωθούν στους 27 ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την οικονομική κρίση, με κεντρικό άξονα των συνομιλιών την κατάσταση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ υπογραμμίζουν την πιεστική αναγκαιότητα να ενισχυθεί η διακυβέρνησή μας», τονίζει ο Βαν Ρομπέι σχετικά με την ελληνική κρίση, η οποία κινδυνεύει να συμπαρασύρει και την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο Βαν Ρομπέι, που στη σύνοδο της Πέμπτης τύποις θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο τιμόνι της ΕΕ, προτείνει να περιορισθούν οι κοινοί στόχοι των 27, προκειμένου να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι της Ένωσης, που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική ανάπτυξη.

Ο ίδιος προτείνει να υπάρξει απώτατο όριο μίας πενταετίας στους στόχους που θα ορισθούν για την «ατομική» κατάσταση κάθε χώρας, αντί να καθορισθούν οι ίδιοι στόχοι για όλα τα μέλη. Μία επιλογή, η οποία είχε οδηγήσει σε αποτυχία τις προηγούμενες στρατηγικές, οι οποίες είχαν καταντήσει απλά χρονοδιαγράμματα αγαθών προθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: