Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Με τον Μπαράκ Ομπάμα συναντάται σήμερα Πέμπτη ο Δαλάι Λάμα

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα έχει επαφές και με την Χίλαρι Κλίντον, παρά τις αντιρρήσεις και τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου.
Οι προγραμματισμένες συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ έχουν πυροδοτήσει την οργή της Κίνας, σε μία περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων με φόντο ζητήματα από την ισοτιμία του γουάν και το εμπόριο έως τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο Δαλάι Λάμα θα έχει συνομιλίες και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ο 74χρονος πνευματικός ηγέτης θα γίνει δεκτός από την Χ.Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη, ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπουργού, Μαρκ Τόνερ.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών «έχει ήδη συναντηθεί και στο παρελθόν με τον Δαλάι Λάμα και είναι ευτυχής με την ιδέα της επανάληψης αυτής της εμπειρίας» ανέφερε ο Μ.Τόνερ.
«Ο Δαλάι Λάμα έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι ένας αναγνωρισμένος θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης και η κυρία Κλίντον θα τον υποδεχτεί, όπως και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών το έχουν κάνει στο παρελθόν» πρόσθεσε.
Την Τετάρτη οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες φάνηκαν να πέφτουν, όταν πέντε αμερικανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: