Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Ομπάμα-Χουάν Κάρλος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, με τον οποίο γευμάτισε την Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αρωγής στην Αϊτή, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τις κλιματικές αλλαγές και επανέλαβαν τους «ισχυρούς δεσμούς» ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και ο Ισπανός ομόλογός της, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, παρευρίσκονταν επίσης στο γεύμα.
Η Ισπανία συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να υποδεχθεί πέντε κρατούμενους από το Γκουαντάναμο συμβάλλοντας έτσι στη δέσμευση του Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές εκεί. Ο Μορατίνος είπε ότι αναμένει οι πρώτοι κρατούμενοι να φθάσουν στην Ισπανία πριν από το καλοκαίρι.
Ωστόσο, δεν υπήρξε πρόοδος ως προς τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή του Ομπάμα σε μία σύνοδο ΗΠΑ-Ε.Ε αργότερα μέσα στο χρόνο. Η Ισπανία, η οποία έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο, ήλπιζε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος να πείσει τον Ομπάμα να συμμετάσχει σε μία τέτοια διοργάνωση.
Ο Λευκός Οίκος αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη στις αρχές του μήνα ανακοινώνοντας ότι ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στη σύνοδο ΗΠΑ-Ε.Ε, που ήταν προγραμματισμένη για το Μάιο στη Μαδρίτη με αποτέλεσμα η διοργάνωση να αναβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: