Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοβουλία Τσίπρα για πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις

Συναντήσεις με αριστερά κόμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα έχει σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας

Τη λήψη κοινών πρωτοβουλιών από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με αφορμή την κρίση θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς της Πορτογαλίας, Jose Luis Centella, τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Jose Luis Centella, και τον εθνικό συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Cayo Lara.
Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα καταθέσει πρόταση για πανευρωπαϊκή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ χθες κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό με βασικό ερώτημα εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του 14ου μισθού.
Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνασπισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιέγραψε και ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. «Χρειαζόμαστε να ξαναθυμηθούμε και ευρωπορείες αλλά και κοινές δράσεις από άποψη πραγματικής αντίθεσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στα τέσσερα "γουρουνάκια": την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία», είπε χαρακτηριστικά. 

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την οικονομία, σχολίασε με ειρωνικό τρόπο ότι «έπρεπε να περάσουν τέσσερις μήνες για να κατανοήσουν στην κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι αγορές αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως πειραματόζωο. Ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλοι τόσοι μήνες για να κατανοήσουν ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απ' αυτόν της εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, «ο δρόμος αυτός δεν είναι δρόμος της υποταγής στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών, ούτε στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι ο δρόμος της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων της Ευρώπης, των λαών της Ευρώπης απέναντι στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών». Αύριο το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, στο γήπεδο του Πανελλήνιου. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: