Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Σε τροχιά... σύγκρουσης κυβέρνηση - συνδικάτα

THN εκρηκτική αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσε η εξαγγελία των μέτρων για το ασφαλιστικό και το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο. Η αντίδραση αυτή εκδηλώθηκε χθες μετά τη ρήξη στη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα φαλκιδεύεται η κοινωνική ειρήνη, αλλά και η συνοχή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργοδότες προσήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας λάβει το μήνυμα του πρωθυπουργού για λιτότητα και περιοριστική οικονομική πολιτική, μη αποδεχόμενοι την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και αύξηση στα υπόλοιπα κλιμάκια στο ύψος του πληθωρισμού.
Γεγονός που δεν αποδέχθηκε η Συνομοσπονδία, η οποία εξέφρασε τη ριζική της αντίθεση με τις περιοριστικές πολιτικές που υπαγορεύουν οι διεθνείς αγορές. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος θα εισηγηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Ι.Τ. Γιάννης Παναγόπουλος είπε: «Λυπάμαι βαθύτατα γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές, πολύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό είναι σκληρά και επώδυνα για τους μη έχοντες και τους μη κατέχοντες, δηλαδή για τους ανθρώπους της εργασίας, τους μισθωτούς. Σημείωσε, δε, ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πιάνουν μόνο την εργασία στη μέγκενη. Για τις επιχειρήσεις δεν έχουμε ακούσει ακόμα τίποτα. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για το φορολογικό και βεβαίως αυτές θα τεθούν στην ατζέντα των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων». 

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προετοιμάζουν τα συνδικάτα:
Η ΓΣΕΕ θα κηρύξει 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου.
Για την ΑΔΕΔΥ, ο κύβος ερρίφθη. Θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να κλιμακώσει τα επώδυνα μέτρα, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων προχωρούν στις 10 του μήνα σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Την ίδια ημέρα το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει απεργία και συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.

ΕΣΕΕ: «Ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον διαμορφώνεται για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας μας», υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι), Βασίλης Κορκίδης. Όπως σημείωσε, τα μέτρα της κυβέρνησης αιφνιδίασαν τους εμπόρους και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μία αύξηση στα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού για τους κατώτατους μισθούς, για ψυχολογικούς λόγους.

Η θέση της ΕΣΕΕ είναι θετική στην «ευρική» αύξηση του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού, αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει τουλάχιστον μέσα στο 2010 στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης – και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μία τριετία.

ΣΕΒ: «Αναγκαίες θυσίες»
 «Ή θα υποστούμε, συνειδητά ως λαός, τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας, ή θα περιέλθουμε στην ακόμη σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελλών και των αγορών – κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Σημειώνοντας ότι «ευθύνη της κυβέρνησης πρωταρχικά, αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικά, είναι να βοηθήσει την κοινή γνώμη, όλες τις κοινωνικές ομάδες, να συνειδητοποιήσουν ότι ο τόπος βρίσκεται στα πρόθυρα της συλλογικής κατάρρευσης».
Για τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση υπογράμμισε ότι διεξάγονται στο περιθώριο μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας. «Ζούμε, τούτες τις μέρες, ένα νεοελληνικό δράμα που δεν πρέπει να διαιωνιστεί», διευκρίνισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: