Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

«Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί» λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες

«Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα λάβουμε» δηλώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του 'Τιτανικού', δεν γίνεται σε μία ημέρα» τονίζει. Σκληρό παζάρι στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin...
Σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης (κυρίως τη Γερμανία) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνουν χώρα αυτό το διήμερο στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, καθώς κορυφώνονται οι πιέσεις στην Αθήνα για να λάβει πρόσθετα μέτρα «αλά ΔΝΤ».
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποδείξουν ότι το πρόγραμμα που έχουν υιοθετήσει για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010 είναι επαρκές.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η δέσμευση αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί απολύτως, επισημαίνοντας πως στην αξιολόγηση του Μαρτίου θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των στόχων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center), λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη «στα του οίκου της».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Τόνισε επίσης ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» έπειτα από την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι εφικτοί διότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα από την προηγούμενη, τα οποία διογκώθηκαν με την οικονομική κρίση και ήρθαν στην επιφάνεια.
Αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η σημερινή τον περασμένο Οκτώβριο να διαπιστώσει ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ από 6%, ανέφερε.
Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντινου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και έργο.
Ο υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της, είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, παραθέτοντας τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο πάγωμα των μισθών του Δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε την περικοπή των επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% κατά μέσο όρο το 2010. Αυτό, εξήγησε ο υπουργός, αντιστοιχεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 4% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2009.
Από την πλευρά των εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα.
Επιπλέον αναφέρθηκε στον κοινωνικό διάλογο που γίνεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Απρίλιο.
Σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και σε «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής του.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αδιανόητα τα σενάρια που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό Τύπο και τα οποία κάνουν λόγο για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα ιδέα υπό άλλες περιστάσεις από τη σημερινή την ιδέα συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: