Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοφανή κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα προβλέπει για Απρίλιο-Μάιο η JP Morgan

- το είδα στο ventetta.blogspot.com
Πρωτοφανή κρίση ρευστότητας θα περάσει η Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις επιταγές της ΕΕ, υποστηρίζει η JP Morgan εκτιμώντας ότι "το μαστίγιο είναι περισσότερο από το καρότο" στην περίπτωση της χώρας μας. 

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εντοπίζουν το προφανές:
ότι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην καρδία της κρίσης θα οδηγήσει σε σοκ-έλλειψης ρευστότητας και ίσως σε αποπληθωρισμό και σε βαθύτερη ύφεση. Σύμφωνα με την JP Morgan το θέμα δεν είναι η μείωση του ελλείμματος ως απόλυτο νούμερο -μόνο- αλλά η συρρίκνωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπερ σημαίνει βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η κρίση ρευστότητας τον Απρίλιο και το Μάιο θα οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ το οποίο θα εκπονήσει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με αυστηρούς όρους που θα δίνει στην Ελλάδα περιθώριο δύο ετών για δημοσιονομική προσαρμογή.

Εναλλακτικό σενάριο είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα να έρθει από την Ευρώπη με την προϋπόθεση αυστηρότερης εποπτείας και ενδεχόμενη άρση του εκλογικού δικαιώματος της χώρας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η δεύτερη επιλογή, κατά τη γνώμη της JP Morgan είναι λιγότερο πιθανή, καθώς σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι δεν θα θέλουν την οικονομική συνδρομή της.

Η ένταξη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, από την άλλη, θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κατάλληλες προσαρμογές χωρίς την πίεση των χρηματοοικονομικών αγορών, εκτιμά η τράπεζα. Το ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την παροχή οικονομικής βοήθειας στο υπό επιτήρηση κράτος, αφήνοντάς το να οδηγηθεί στην πτώχευση. Το γεγονός αυτό αποτελεί κίνητρο για τις κυβερνήσεις να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφύγουν μια εξαιρετικά επώδυνη πτώχευση, υποστηρίζει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν τις αποφάσεις τους με τη μέθοδο της λιγότερο επώδυνης επιλογής: στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι αρκετός για να τους πείσει να τη συνδράμουν. Μπορεί να θεωρούν υποτιμητική την παρέμβαση του ΔΝΤ για διάσωση ενός κράτους μέλους, αλλά πιστεύουν ότι η αναποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση της χώρας είναι χειρότερο ενδεχόμενο. Αντίστοιχα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ήθελαν με τίποτα να αποκλειστεί μια χώρα από την ευρωζώνη, αλλά το εναλλακτικό σενάριο ίσως να είναι πολύ χειρότερο.
 
ΠΗΓΗ:sofokleous in

Δεν υπάρχουν σχόλια: