Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Στα πρόθυρα χρεωκοπίας και η... Αλ-Κάιντα

- το είδα στο fimotro.blogspot.com
Την παραμονή των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, η Αλ Κάιντα είχε ετήσιο «προϋπολογισμό» 30 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν χρειαζόταν να συνεργαστεί με το κοινό έγκλημα όπως τώρα, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας και ζητά απεγνωσμένα δωρητές και χορηγούς! Εξαιτίας ακριβώς αυτών των οικονομικών προβλημάτων όχι μόνο δεν αποζημιώνει «μαχητές», έτοιμους να πεθάνουν που εντάσσονται στους κόλπους της, αλλά τους χρεώνει κιόλας! 

Τις καλές εποχές της Αλ Κάιντα, το χρήμα έρρεε άφθονο από τους Σαουδάραβες με τις μεγάλες τσέπες και άλλους δωρητές περί τον Κόλπο. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δημόσιες εκκλήσεις ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα προς υποστηρικτές να δώσουν τον οβολό τους. «Η Αλ Κάιντα είναι στη χειρότερη οικονομική κατάσταση που υπήρξε τα τελευταία πολλά χρόνια!», έλεγε πρόσφατα στο Forbes.com ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για υποθέσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας Ντέιβιντ Κοέν. Και ο συνάδελφός του υφυπουργός, αρμόδιος στην υπηρεσία πληροφοριών για τρομοκρατία και οικονομικά, Στούαρτ Λέβι, εξηγούσε: «Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση των επιθέσεων, πρέπει να πληρώσουν άντρες αλλά και τις οικογένειες των καμικάζι, να δωροδοκήσουν δημόσιους αξιωματούχους, να ταξιδέψουν, να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να φροντίσουν για την εκπαίδευση» των μαχητών. 

Μέχρι τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να συνεργαστεί, επιβάλλοντας περιορισμούς στη λειτουργία των κατ' ευφημισμόν καλουμένων «φιλανθρωπικών οργανώσεων» που λειτουργούσαν ως βιτρίνες για τη συλλογή πόρων για την τρομοκρατία (!), η Αλ Κάιντα έπαιρνε ό,τι χρειαζόταν εύκολα. Ουσιαστικά την τελευταία διετία συστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε ειδική οικονομική μονάδα του βασιλείου, η οποία εντόπισε και εξάρθρωσε τέτοιες οργανώσεις, αλλά κυρίως συνέλαβε τους ταμίες τους, ανθρώπους-συνδέσμους με την τρομοκρατική οργάνωση. Πρακτικά, πρέπει καθημερινά τώρα η Αλ Κάιντα να αναζητά τρόπους να εισπράττει, χωρίς τα λεφτά να χάνονται στον δρόμο. Η αλυσιδωτή διαδοχική κατάθεση μέχρι να σβηστούν τα ίχνη είναι ο συνηθέστερος τρόπος. 

Με την ελπίδα ότι θα φθάσουν στο «αρχηγείο» και όχι σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα -και είναι πολλά- αφού τα τελευταία χρόνια η οργάνωση λειτουργεί, όπως λένε οι ειδικοί, με σύστημα «franchising»! Αλλο ταμείο έχει η Αλ Κάιντα του Ιράκ, άλλο η Λακσάμ-ε-Τάιμπα, άλλο οι Ταλιμπάν (αυτοί οι τελευταίοι τα πάνε πολύ καλά, γιατί έχουν το όπιο). 
Από πού, όμως, προέρχονται κατά κανόνα τα λεφτά; Από τη συνεργασία με εγκληματικά δίκτυα σε μεγάλο βαθμό και παρά τις αντιρρήσεις σκληροπυρηνικών που θεωρούν ότι δεν ευνοεί τις δημόσιες σχέσεις της Αλ Κάιντα και αμαυρώνεται η εικόνα του brand! 

Ειδικοί αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών βλέπουν στη σύγκλιση εγκλήματος-τρομοκρατίας μια ευκαιρία. Θεωρούν ότι, καθώς οι αστυνομίες στις περισσότερες χώρες κυνηγούν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών (ας μην κρυβόμαστε πίσωαπό το δάχτυλό μας πλέον), έχουν πολλές πιθανότητες να «πέσουν» πάνω σε τρομοκράτες.

Όμως, υπάρχει και η άλλη ισχυρή άποψη, που λέει ότι η ναρκω-χρηματοδότηση μπορεί να κρατήσει την τρομοκρατία «ζωντανή» για χρόνια. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Τζέιμς Φίρον, μελέτησε 128 εμφυλίους πολέμους από το 1945 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο οι πόλεμοι διήρκεσαν 39 χρόνια περισσότερο εκεί όπου η χρηματοδότηση των ομάδων προερχόταν από λαθρεμπόριο ηρωίνης ή κοκαΐνης. 

Η Αλ Κάιντα όμως, μεγάλο... σχολείο αλήθεια, χρεώνει πια για την εκπαίδευση: Τον περασμένο Ιούνιο, ο Αμπού αλ Γιαζίντ, πρώην ταμίας της οργάνωσης, τώρα αποσπασμένος στο Αφγανιστάν, ανέβασε σε ισλαμική σελίδα την ιερά επιταγή του: «Αν ο ιερός μαχητής δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει όπλα, τρόφιμα, ποτά και τα υλικά του τζιχάντ, δεν μπορεί να πάει σε ιερό πόλεμο». Με άλλα λόγια, πρώτα περάστε από το ταμείο. Μετά την απομάκρυνση εξ' αυτού, ουδέν ευρώ αναγνωρίζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: