Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«Πράσινο» τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την «πράσινη» ανάπτυξη

Την αύξηση του «πράσινου» τέλους που επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προανήγγειλε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Ν. Βασιλάκος , ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα χθες μετά και την έγκριση που έδωσε κατά πλειοψηφία η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Επίσης υποσχέθηκε άδειες για αιολικά πάρκα μέσα σε τρεις μήνες και εξέφρασε προσδοκία για τη δημιουργία περίπου 14.000 νέων θέσεων εργασίας από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας. Ο κ. Βασιλάκος απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής έδωσε το περίγραμμα των προτεραιοτήτων του σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

* Για το κόστος της «πράσινης» ανάπτυξης, ότι κατανέμεται μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ στους καταναλωτές, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί από 0,30 ευρώ σήμερα σε 2,5-3 ευρώ το 2011. Αυτό θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, ότι σήμερα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και απαιτούνται τρία έως πέντε χρόνια. Επίσης προανήγγειλε παρεμβάσεις ώστε να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση σε δύο-τρεις μήνες.

* Για την «πράσινη» ΔΕΗ, ότι μπορεί να δημιουργήσει 14.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στέλεχος της «οικογένειας» των ΑΠΕ ο κ. Βασιλάκος μεταξύ άλλων είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (Εuropean Renewable Εnergies Federation, ΕRΕF) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΗΕLΑS).

«Η χώρα μας» είπε ο κ. Βασιλάκος «θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια» , ενώ άφησε αιχμές επειδή δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα κοινοτικά κονδύλια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας εθνικού σχεδιασμού με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταδιακή ομαλοποίηση και άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειοδότησης. 

8 σχόλια:

Coffeemug είπε...

Και πράσινα άλογα. Δηλαδή αυτά που πληρώνουμε τόσο καιρό δεν πάνε σε επενδύσεις; Ξαφνιάστηκα τώρα!

typhoon είπε...

O N.Βασιλάκος είναι πολύ γνωστός στους κύκλους που ασχολούνται με την ενέργεια και γενικά θεωρείται επιτυχημένος στο αντικείμενό του.
Ελπίζω να μπορέσει να κάνει κάτι στον τομέα των ΑΠΕ γιατί μέχρι σήμερα έχουμε δει σχεδόν τίποτα.
Από την άλλη, στην ουσία ανακοινώθηκε άλλη μία αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (εκτός από την κανονική των νέων μέτρων). Έχω την αίσθηση ότι οι δυστυχείς Έλληνες υποζύγια τόσων και τόσων φορολογήσεων, πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική περικοπή της κατανάλωσης, σε βαθιά ύφεση της αγοράς και σε γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Αν η κυβέρνηση δε βρει σοβαρά αντισταθμίσματα για την όλη κατάσταση, η γενικότερη αποσταθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον πολύ πιθανή.

Coffeemug είπε...

Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα γιατί το παιχνίδι είναι μοιρασμένο στα μεγάλα κεφάλαια. Από την άλλη όλοι μυριστήκανε επιδοτήσεις και ζεστό χρήμα και τρέξανε να προλάβουν. Ολα σταμάτησαν και τώρα περιμένουμε να μοιραστεί η πίτα σε αυτούς που τελικά μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω. Κανείς δεν λέει όχι. Ομως γιατί μια εταιρεία τόσο μεγάλη, που την πληρώνουμε αδρά, δεν έχει τα χρήματα να κάνει τις επενδύσεις της; Αυτό δεν υποτίθεται ότι κάνει μια εταιρεία;

typhoon είπε...

Η ΔΕΗ μετά την υποχρεωτική "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας έχει περιορισμό στο μέγεθος των επενδύσεών της σε ΑΠΕ, ώστε να μην υποσκάπτει έτσι τις ιδιωτικές επενδύσεις. Παρ' όλα αυτά όλα μπλοκαρίστηκαν εντέχνως πίσω από τη γραφειοκρατία (εγκυκλίους, διατάξεις και "φιρμάνια") ώστε να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις μόνο κατ' απονομή σε "γνωστούς" και "φίλους".
Η Ελλάδα του νεποτισμού θριάμβευσε και στον τομέα της ενέργειας.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αν η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα για να μπεί στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ας μην το κάνει!Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει ΚΑΙ αυτό να το πληρώσω αγώ ο μαλάκας! Στην Αγγλία ,πας στο περίπτερο και παίρνεις μια καρτούλα με προπληρωμένο χρόνο της ενέργριας που έχεις υπολογίσει οτι σου ζρειάζεται για "Χ" ημέρες και αυτό είναι όλο!Όλοι οι σχετικοί φόροι κ.λ.π. είναι μέσα!Εδώ το καντήλι του πατέρα μου πληρώνει ΕΡΤ!Έλεος πια ρε παιδιά με αυτόν τον λαϊκισμό περί "μεγάλου κεφαλαίου"!Παράδειγμα οι εθνικές οδοί:Αυξάνονται τα διόδια. Συμφωνώ!Όμως πότε είδατε τέτοιες ποιοτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο όσες αυτές που γίνονται τώρα!Οι στραπατσαρισμένες "μπαριέρες" άλλαζαν μετά απο χρόνια και οι παλιές αφήνονταν εκεί δίπλα!Και για τις εργασίες που ΔΕΝ γίνονταν υπήρχε τεράστιος αριθμός υπαλλήλων στις ΔΕΚΕ που κωλοβάραγε!!!Όλα στους ιδιώτες, αλλά σε πολλούς !Όχι μονοπώλια!Δείτε τι έγινε με υην κινητή τηλεφωνία!Ενώ η NOVA που είναι μονοπώλιο μας πιάνει κανονικά τον κώλο!

Coffeemug είπε...

όφη, δεν διαφωνούμε. Με τη μόνη διαφορά ότι η NOVA είναι επιλογή σου. Αν θες αγοράζεις, αν όχι την αφήνεις στο ράφι. Τη ΔΕΗ όμως θες δεν θες την αγοράζεις. Με το ζόρι. Και είναι φυσικά και αυτό που λέει ο typhoon. Φρακάρανε όλα, η ΡΑΕ γέμισε αιτήσεις, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή και καμία ελπίδα να διεκπεραιωθούν ποτέ.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Coffeemug :
Γαμώ τις επιδοτήσεις και τα επιδοτούμενα έργα! Έχουν κάνει τους Έλληνες τεμπέληδες και το μυαλό τους πάει συνέχεια στην αρπαχτή! Έχω υπόψη μου επένδυση φωτοβολταϊκών στην Ήπειρο που επειδή ο άνθρωπος δεν πρόλαβε το πρόγραμμα ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ το άτομο!Την ήθελε πολύ το έβαλε κάτω και είδε οτι τον συμφέρει!Τη δουλεύει απο τον Μάϊο του΄09 και πάει μια χαρά!Οι άλλοι μέχρι να πάρουν την επιδότηση αυτός θα έχει κάνει απόσβεση και θα ετοιμάζεται να επενδύσει τα κέρδη του!Όσο για τις υποδομές που λέτε, έχετε απόλυτα δικιο!Εδώ πας στην Πολεοδομια για μια σφραγίδα για να πάρεις εργοταξιακό ρεύμα και σου λένε "έλα σε μια βδομάδα"!Μια σφραγίδα που θα μπεί πάνω στη ΔΙΚΗ τους οικοδομική άδεια!Γι αυτό πιάσαμε(;)πάτω!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΦΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΛΑ. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Η ΔΕΗ ΩΣΤΕ Ο ΔΕΣΜΗΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟΥΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ" ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. (ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΠΟΥ 10 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ KWh ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΚΑΠΟΥ 40 ΛΕΠΤΑ). ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΤ, ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ Κ.Λ.Π.